Eva Irgl: Vedno kot iz škatlice

Oblačila: trenč Boss, rokavice Monteko - Emporium, očala Tom Ford, skornji Yves Saint Laurent, ogrlica Lara Bohinc - Midas (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
12. 4. 2011

Običajno jo vidimo zelo resno, ko pa smo se s poslanko Evo Irgl pogovarjali o modi, je bila ves čas nasmejana. Zanjo je moda tudi užitek.

Story: Kot poslanka morate biti ves čas urejeni, saj vas vsak delovni dan spremljajo kamere in fotografi. Je to veliko breme za vas?

Ko si enkrat tako na očeh javnosti, potem moraš biti urejen, saj s tem kažeš tudi to, da spoštuješ funkcijo, na katero so te ljudje izvolili. Vendar pa priznam, da je lahko včasih to tudi precej naporno. Tudi ljudje, kjerkoli se pojavim, pričakujejo, da bom kot iz škatlice. (smeh) Zato pa imam tako rada Vipavo, kjer se v tem pogledu lahko malo bolj sprostim.

Story: Slovite kot najbolj elegantni med poslankami. Čeprav konkurence nimate prav veliko (žensk je pač v našem parlamentu neprimerno manj kot moških) ... Vam to kdaj ljudje povedo?

Najlepša hvala za kompliment. Mi rečejo, ja. Tudi kateri od modnih oblikovalcev je že prišel do mene in mi dejal, da bi rad oblikoval posebej zame, ker mu je všeč način, kako oblačila nosim in jih predstavljam. So pa tudi posamezniki, ki bi me raje videli v bolj konser­vativnih in manj drznih oblačilih. Tudi to mi povedo, ko me srečajo na cesti. (smeh) Vendar pa, saj veste, kaj pravi tisti latinski rek: De gustibus non est disputandum (O okusih ne gre razpravljati). In ker je to danes modni, in ne politični intervju, lahko rečem, da ljudje, glede na moje izkušnje, očitno opazujejo tudi urejenost politika, ne samo vsebine, ki jo izreka.

Story: Kot poslanka verjetno ne morete obleči prav vsega, kar bi vam pristajalo, kajne?

No ja, v kakšni res dramatični obleki v slogu Josipe Lisac ali Lady Gaga res ne bi mogla v javnost, še manj pa na sejo v državni zbor. (smeh) Vendar si vseeno privoščim nekaj več drznosti pri oblačenju, kot je sicer v navadi v takšnem okolju. Toda predvsem zato, ker se v takšnih oblačilih dobro počutim in jim navadno dodam še osebno noto.

Story: Kako se je spremenil vaš imidž, odkar imate to javno funkcijo?

Predvsem sem začela nositi bolj kakovostna in unikatna oblačila.

Story: Znano je, da imate najraje domače oblikovalce. Kako to? Kako dobro torej poznate naše modno prizorišče?

Res je. Nosim predvsem oblačila slo­venskih modnih oblikovalcev, kar pa ne pomeni, da nisem navdušena tudi nad tujimi. Ljuba mi je italijanska modna znamka Save the queen, želim pa si, da bi nekoč v omari imela obleko s podpisom, žal, zdaj že preminulega modnega umetnika Alexandra McQueena. Lahko bi rekla, da je to moja skrita modna želja. (smeh) Sicer pa menim, da mora človek na takšnem položaju promovirati slovenske blagovne znamke in slovenske oblikovalce. Predstavljajte si, da bi bila Carla Bruni ob svojem možu na državnih sprejemih v oblačilih ameriškega oblikovalca. Zaveda se, da bi bilo to neprimerno. Zato jo večinoma vidimo v francoskih blagovnih znamkah. Toliko bolj bi to moralo veljati za vse tiste, ki prek funkcije predstavljajo državo. Sicer pa je v Sloveniji kar nekaj oblikovalcev, ki bi si zaslužili več pozornosti, ker so odlični, pa nimajo pogojev, ki bi jim omogočili, da bi jih opazili tudi drugi. Tudi zato raje kupujem njihova oblačila kot pa oblačila tujih modnih znamk. Lahko rečem, da s tem podpiram slovensko oblikovanje.

Story: Kaj pa Mura? Imate obleko ali kostim te blagovne znamke?

Imam. In zelo mi je žal, da je propadlo nekoč zelo dobro podjetje in da so bila s tem izgubljena številna delovna mesta. Upam, da se bo vsaj uveljavljeni blagovni znamki kljub vsemu uspelo ohraniti.

Story: Ali spremljate tudi modo po svetu?

Ko imam čas, prelistam revijo z modo. Se pa o modnih trendih pogovarjam na primer tudi z Mojco Celin, katere podpis je na največ mojih oblačilih.

Story: Se vam zdi oblačenje v politiki preveč suhoparno in strogo?

Predvsem ima politično okolje svoja pravila, ki so še posebej ob določenih dogodkih vezana tudi na protokol. Takrat je treba pravila upoštevati in se jim prilagoditi, saj s tem daješ kredibilnost tudi funkciji, ki jo opravljaš, ter kažeš odnos do določenega dogodka. So pa trenutki, ko si lahko politik privošči več in tudi bolj drzno v smislu oblačenja. Živa pentlja res še ne prinese pomladi, lahko pa oživi prostor in zmehča sivino oblek, v katere so navadno odeti poslanski kolegi.

Story: Ali vsako sezono prenovite garderobo?

Vsako ne. Letošnja pomlad pa morda obeta kakšne nove kreacije in bolj svežo podobo.

Story: Česa je največ v vaši garderobni omari?

Športnih oblačil.

Story: Kakšne barve izbirate?

Imam svojo paleto barv, ki se jih nikoli ne naveličam. To so predvsem močne, intenzivne barve. Vse od vijoličaste do smaragdno zelene. Tudi kožna in pepelnata barva sta mi všeč. Seveda brez črne ne gre ... Nisem pa tip ženske za nežne marelične odtenke.

Story: V čem se najbolje počutite?

Glede na to, da sem večino svojega časa v krilih, kostimih in oblekah, se nedvomno najbolje počutim takrat, ko se spravim v udobno trenirko.

Story: Glede na to, da se redno ukvarjate s športom, imate tudi veliko športne garderobe. Ali izbirate glede na funkcionalnost ali vam je pomembno, da je tudi trenirka lepo oblikovana?

Predvsem gledam na funkcionalnost, saj se s športom kar precej ukvarjam in mi je pomembno, da se med vadbo počutim udobno.

Story: Ste pripravljeni malo potrpeti v bolj neudobnem perilu, ki pa je bolj zapeljivo?

Samo za res posebne priložnosti. Sploh če to trpljenje obeta kaj lepega ... (smeh)

Story: Se bolje počutite v petah ali brez njih?

Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem redko brez pet. Če prav pomislim, verjetno samo takrat, ko tečem, ali sem na fitnesu, ali se sprehajam. (smeh)

Story: Ste ljubiteljica čevljev?

Nedvomno. Vendar jih nosim manj, kot jih imam. (smeh) Občasno par čevljev tudi podarim. Nazadnje eni izmed vaših bralk. Glede na to, kako zelo si jih je želela, verjamem, da jih rada nosi in da so pristali v pravih rokah.

Story: Imate raje velike ali majhne torbice?

Velike. Da lahko stlačim vanje vse tisto, kar potrebujem, večkrat pa tudi tisto, česar ne. Človek namreč nikoli ne ve, kdaj bo kaj nujno potreboval. (smeh)

Story: Brez katerih modnih dodatkov ne bi mogli?

Težko rečem, da ne bi mogla biti brez njih, jih pa rada uporabljam. Predvsem prstane, pasove, rute ... ki včerajšnjo obleko takoj spremenijo v novo.

Story: Uporabljate sončna očala zaradi težav s soncem ali predvsem zaradi imidža?

Ker nosim leče, sem zelo občutljiva za sonce, tako da jih nosim predvsem zaradi tega.

Story: Kaj naredite s starimi oblačili?

Največ jih podarim, sicer sem jih pa dala tudi že reciklirat, tako da so dobila novo podobo. Pred časom sem sodelovala tudi pri projektu Simone Lampe, ki je želela prikazati, kaj vse je mogoče narediti s sta­rimi oblačili. V projekt sem se vključila, ker podpiram ideje, skozi katere se lahko izrazita kreativnost in domišljijska ustvarjalnost posameznika, kar se zgodi pri recikliranju starih oblačil. In moram reči, da sem bila nad videnim, ko je oblačilo dobilo novo podobo, navdušena.

Napisala: Sonja Javornik
Kreativni vodja projekta: Irena Lušičić
Fotografije: Primož Predalič
Stilist:
Boris Arivukovič
Ličenje: Maja Šušnjara
Pričeska: Luka za Mič Styling
Zahvala: Grad Kodeljevo

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story