Modne navdušenke, ki pišejo svoje trende

Modna zgodba z Manco Čampa, Majo Možic, Špelo Jambrek, Tino Curk in Petro Rozman (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
30. 8. 2013

Tokrat so za modno zgodbo pred objektiv stopile osebe, ki so v običajnih primerih zaslužne za nastanek teh. Skupni so jim kreativni proces nastajanja različnih projektov, stiliranje, novinarstvo in uredniško delo.

Uživajo in izpopolnjujejo se v vizualizaciji, realizaciji aktualnih modnih in trendi zgodb. Skrbijo za preslikavo modnih zapovedi z modnih brvi na posameznike in še in še ...

Njihovo delo je vse prej kot dolgočasno, z dvema besedama pestro in dinamično. V navdih pri snemanju jim je sodobna urbana ženska s hitrim tempom življenja, ki pa še vedno utegne biti stilsko dovršena. So modne navdušenke, ki pišejo svoje trende.

Špela Jambrek

Stilistka in urednica mode in lepote pri reviji Story

Oblačilni stil: Svoj stil bi opredelila kot minimalističen, s podtonom androgenosti in elementi kreativnosti. Rada imam kontraste ter nepričakovane elemente pri oblačilih. Obožujem vse odtenke med črno in belo, vključno s slednjima.

Najljubši kosi v omari: Trenutno so to kratke črne usnjene hlače French Connection, Top Shop boyfrined jeans, ki so neprecenljivo udobne, in T-majica Alexandra Wanga, ki prav tako sledi načelu džinsa.

ZAKULISJE s Špelo Jambrek
Čeprav sta v prvi vrsti izpostavljeni estetika in harmonija, morda na hitro lahko sklepamo, da je tako dogajanje tudi izza odra. Pa je ravno nasprotno. Stiliranje je naporno delo, prenašanje ogromnih vrečk, z avtom, s kolesom in peš, zna biti pravo fizično delo. Na lokaciji fotografiranj (npr. terenski) se pripeti veliko nepredvidljivih situacij, ki spremenijo začrtane načrte in ob katerih so potrebna improviziranja (primerna svetloba, temperatura, vremenske razmere). Fotografiranje ponavadi poteka več ur brez premora. Vse ovire in napori pa se razblinijo ob doživljanju estetike, lepote in seveda zgodb, ki nastanejo.

Tina Curk

Pomočnica urednice revije Elle in stilistka

Oblačilni stil: Popolnoma odvisen od počutja in trenutne inspiracije: včasih romantično zasanjan, drugič mladostno pisan in razigran, gotsko temačen, eksperimentalno obarvan ... Skratka, skoraj vsak dan drugačen. Oblačenje je zame igra, kjer je skoraj vse dovoljeno.

Najljubši kosi v omari: Ne gre toliko za kose kot kombinacije, ki jih z veseljem oblečem - dolga svilena obleka in strog suknjič; romantične pudraste kratke hlače in razvlečena T-majica. Prosojna do tal segajoča obleka v kombinaciji s preprostimi kratkimi hlačami in majico ...

Najljubša blagovna znamka: Hrepenim po Dries Van Notnu, ki me iz sezone v sezono bolj navdušuje z dovršenimi kombinacijami, k v sebi skrivajo nešteto zgodb.

PRIGODE Tine Curk
Prav na vsakem snemanju modnega editoriala se pripeti nekaj nepredvidenega in hkrati zanimivega. Le nekaj od teh: ujetniki na otočku sredi morja s praznimi baterijami telefonov; namesto fotografiranja v kamnolomu ujetniki lastnika hotela; ubežniki italijanskim policistom zaradi nedovoljenega plezanja čez ograjo - namen ujeti trenutek idealne svetlobe itd. Če povzamemo vse skupaj, še tiste neomenjene, ki jih je kar nekaj, so prigode prisotne seveda povsod, pravzaprav jih skupaj ustvarjamo vsakodnevno.

Petra Rozman

Urednica fotografije pri Cosmopolitanu in stilistka AML

Oblačilni stil: Občasno je minimalističen, predvsem pa enobarven. Nagibam se k enostavnim vsakodnevnim ležernim kombinacijam. Navdušujem se nad kosi, ki so istočasno videti klasični a brezčasni ter nosljivi leta in leta. Vse pa je odvisno od razpoloženja, priložnosti in primerno delu, ki ga opravljam - prilagojeno tempu gibanja.

Najljubši kosi v omari: Obvezno ne gre brez dobrih džins hlač, allstark in razvlečenega puloverja.

Najljubša blagovna znamka: Nimam najljubše, sem pa naklonjena oblačilom različnih stilov, kosov, ki imajo svojo dušo.

O PROJEKTIH Petra Rozman
Vsak projekt je nov začetek. Kilometrina in izkušnje ti sicer olajšajo delo, vendar pa si vedno postavljen na začetek. Prav pri vsakem projektu 'se spotakneš' ob malenkosti, ki so banalne. Te pa so tiste, ki podarijo izkušnje in te marsikaj naučijo. Osredotočena je na koncept kreativnosti, sledi ciljem in se z veseljem spopada z nepričakovanimi izzivi. Užitek njenega dela pa je med drugim tudi, da ima priložnost srečati in spoznati čudovite ljudi.

Manca Čampa

V. d. odgovorne urednice revije Cosmopolitan

Oblačilni stil: Odkar sem osvojila dolga krila, jih vse leto kombiniram k T-majicam, pletenim puloverjem in k džins srajci. Poleti prisegam na malce krajše obleke, ki so super praktične, pozimi sem rada čisto običajna, v džinsu in suknjiču. Ne morem se upreti barvnim hlačam, ki jih v toplejših dneh kombiniram s špagaricami, v prehodnem obdobju s supergami, pozimi pa prednjačijo gležnjarji.

Najljubši kosi v omari: Trije mušketirji, ki ne smejo manjkati in jih ne zamenjam, so džins jakna, usnjenka in črn zimski plašč s kapuco.

Najljubša blagovna znamka: Na blagovne znamke nisem posebno navezana, bolj se mi zdi pomembno, da imajo moja oblačila določeno zgodbo, zato k stalnicam v omari in trendnim kosom rada dodajam vintidž kose iz mamine omare.

TRENUTKI MED DELOM Mance Čampa
Čeprav ni več dejavna kot stilistka, si pred vsako sezono nujno ogleda prihajajoče trende, rada spremlja delo slovenskih oblikovalcev, saj meni, da moraš biti kot urednik vedno na tekočem z vsem, tudi s smernicami na modnem trgu. Ko so na udaru ulični stili, je najpomembnejše, da znaš najnovejše trende kombinirati z že obstoječimi kosi, dražje z bolj ugodnimi, umirjene barve z vzorci.

Maja Možic

Stilistka in urednica mode pri reviji Cosmopolitan

Oblačilni stil: Barvit. Zelo po navdihu.

Najljubši kosi v omari: Črtasta T-majica, raztrgan džins, rumena obleka.

Najljubša blagovna znamka: Zara, Pull & Bear.

DELOVNI DAN Maje Možic
Začne se z nastavljeno jutranjo budilko ob 6.30. Že ob prebujanju se ji v glavi zapodijo misli o načrtovanju dneva, ki jih ob kavi zlije na papir. Sledi odhod v nakupovalno središče BTC ali v središče Ljubljane, kjer glede na različne modne strani nabere ustrezna oblačila. Med vsem tem 'tekanjem' poteka dogovarjanje s fotografom za poslikavo teh. Po 'lahko bi rekli navideznem nakupovanju' čaka še cenovno popisovanje, pisanje tekstov ter fotografiranje izbranih izdelkov. Zaključi se z oblikovanjem strani, kjer se poleg izbranih izdelkov vedno najde še kakšen okvirček ali dva, da bralke nagovori ali jim svetuje z modnimi nasveti.

Fotografije Helena Kermelj
Make up artistki Ana Lazovski, Maja Razboršek
Zahvala Trgovini Max&Co, Miklošičeva cesta 1, Ljubljana