Orehova potica s kandirano pomarančo

Orehova potica s kandirano pomarančo (foto: Shutterstock) Shutterstock
18. 11. 2019

Tudi vi že komaj čakate praznike, ko bo doma zadišalo po domači peki? Ste morda že kdaj poskusili narediti orehovo potico s kandirano pomarančno.

SESTAVINE

Testo:

  • ½ kocke kvasa Fala
  • 2 dl mleka
  • 400 g bele moke
  • 80 g masla
  • 30 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 jajce
  • 1,5 male žličke soli

Nadev:

  • 400 g orehov
  • 250 g kandirane pomaranče
  • 120 g sladkorja
  • 1,25 dl sladke smetane
  • 1 jajce
  • 2 žlici ruma
  • 1 žlica piškotnih drobtin

KORAKI PRIPRAVE

  • Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.
  • Med vzhajanjem pripravimo nadev. Sladko smetano zavremo in z njo poparimo mlete orehe. V nadev vmešamo sladkor, rum, jajce in limonino lupinico, po potrebi dodamo žlico piškotnih drobtin.
  • Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom, posujemo kandirane pomaranče in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.
  • Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo eno uro pri 175 °C.
  • Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik in ohladimo do konca.

Pokrovitelji:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri