Ajdova potica s skuto in meto

Ajdova potica s skuto in meto (foto: FALA) FALA
13. 11. 2019

Ste že kdaj poskusili narediti ajdovo potico s skuto in meto? Če ste tudi vi med tistimi, ki vam ta podvig še ni uspel, potem so prihajajoči prazniki odlična ideja, da poskusite nekaj novega in izvirnega. 

Sestavine

Testo:

  • 1 kocka kvasa Fala
  • 3 dl mleka60
  • 600 g moke
  • 300 g ajdove moke
  • 180 g kisle smetane
  • 60 g sladkorja
  • 90 g masla
  • 3 jajca
  • 3 male žličke soli

Nadev:

  • 500 g skute
  • 150 g mascarpone
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlici piškotnih drobtin
  • 1 jajce
  • velik šopek mete
  • jajce za premaz

Koraki priprave

  • Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez maščobe, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, nato še deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.
  • Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Med tem pripravimo nadev. Skuto, mascarpone, stepeno jajce in sladkor zmešamo, primešamo nasekljane lističe mete in po potrebi piškotne drobtine.
  • Zatem testo razvaljamo na pravokotnik , ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.
  • Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo 50 minut pri 175 °C.
  • Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice v modelu je na dnu krožnika) in ohladimo do konca. (Vir: FALA)

Vam gre peka odlično od rok in bi si želeli svoj recept za potico deliti z nami. Potem je skrajni čas, da se prijavite na natečaj Naj potica 2019.

Pokrovitelji:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri