Metina potica

Metina potica (foto: FALA) FALA
15. 11. 2019

Ste že kdaj poskusili Metino potico? Prazniki se vse bolj bližajo in verjetno je zdaj pravi čas, da poizkusite nekaj novega.

Sestavine

Testo:

  • ½ kocke kvasa Fala
  • 1,5 dl mleka
  • 500 g moke
  • 70 g masla
  • 30 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1,5 male žličke soli

Nadev:

  • 500 g skute
  • 250 g mascarpone
  • 150 g sladkorja
  • 3 dl mleka
  • 4-5 žlic pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • šopek mete

Priprava

  • Kvas Fala raztopimo v polovici toplega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
  • Med vzhajanjem pripravimo nadev. V mleku skuhamo pšenični zdrob. Delno ohlajeni zdrob primešamo skuti, dodamo jajce, mascarpone in sladkor ter dobro premešamo. Lističe mete nasekljamo.
  • Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom, posujemo meto in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.
  • Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo slabo uro pri 175 °C.

Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik in ohladimo do konca.

Tudi vi odlično pečete? Potem nam zaupajte svoj recept za potico in morda bo prav vaša potica zmagala na natečaju za Naj potico 2019.

Pokrovitelji:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri