Rožičeva potica

Rožičeva potica (foto: FALA)
FALA
20. 11. 2019

Sodelujte v natečaju za Naj potico 2019 in prijavite svoj recept za potico, ki je tako dober, da se o njem govori še vse do velike noči.

SESTAVINE

Testo:

  • 1 kocka kvasa Fala
  • 3,5 dl mleka
  • 850 g moke
  • 150 g kisle smetane
  • 150 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 3 rumenjaki
  • 2 mali žlički soli

Nadev:

  • 600 g mletih rožičev
  • 300 g domače marmelade
  • 150 g kisle smetane
  • 60 g sladkorja
  • 4,5 dl mleka
  • 4 žlice ruma
  • 3 beljaki
  • 1 jajce za premaz

KORAKI PRIPRAVE

  • Kvas Fala raztopimo v mlačnem sladkanem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.
  • Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mleko zavremo, vanj vmešamo marmelado, da se segreje in nato primešamo mlete rožiče in kislo smetano. Dodamo rum, dobro premešamo in damo na hladno. Beljake stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev. Ohladimo do konca.
  • Vzhajano testo pregnetemo, ga pustimo nekaj minut počivati, nato razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom in nato zvijemo v zavitek. Položimo ga v okrogel model za potico, ki smo ga izdatno namastili.
  • Potico damo na toplo vzhajati. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.
  • Potico pečemo pri 180 °C približno 45 minut. (Vir: FALA)

Znate tudi vi odlično speči potico? Potem se hitro prijavite na naš natečaj za Naj potico 2019, kliknite spodaj in oddajte svoj recept.

Pokrovitelji: