Pirina orehova potica z marmelado

Pirina orehova potica z marmelado (foto: FALA) FALA
6. 11. 2019

Tudi vi že komaj čakate na domačo potico, ki jo spečete v prazničnem času. Za vas so pri Fali pripravili odličen recept za pirino orehovo potico z marmelado, ki vam bo praznični čas še dodatno polepšala.

Sestavine

Testo:
1 kocka kvasa Fala
600 g bele moke
250 g pirine moke
150 g mleka
245 g sladke smetane
130 g masla
50 g sladkorja
2 jajci
10 g soli

Nadev:
650 g orehov
250 g domače marelične marmelade
100 g sladke smetane
50 g sladkorja (po potrebi)
1 jajce in pol
limonin sok in lupinica
pol jajca ja premaz

Priprava:

  • Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, obe vrsti moke, prilijemo raztopljeni kvas, dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.
  • Med vzhajanjem pripravimo nadev. Marmelado segrejemo, ji primešamo orehe, sladko smetano, dosladkamo, če je potrebno in dodamo limonin sok in lupinico. V mlačen nadev primešamo eno jajce in pol, ostanek jajca pustimo za premaz. Če je treba, dodamo še malo smetane (odvisno od gostote marmelade).
  • Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati.
  • Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.
  • Potico pečemo slabo uro na 175 °C, po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo stresemo iz modela na desko in ohladimo do konca.

Na spletni strani Govori.se smo tudi letos za vas pripravili kulinarični izziv - izbor NAJ POTICA 2019.

Pokrovitelji: