Pri izplačilu regresa ugotovili 1686 različnih kršitev

18. 7. 2019 | Vir: STA
Deli
Pri izplačilu regresa ugotovili 1686 različnih kršitev (foto: STA/Tamino Petelinšek)
STA/Tamino Petelinšek

Inšpektorat RS za delo tudi letos pri delodajalcih izvaja redni in usmerjeni nadzor glede izplačila regresa. V dobre pol leta je ugotovil 1686 različnih kršitev, največ, 1187, se jih nanaša na izplačilo regresa do zakonskega roka, so sporočili iz inšpektorata, ki je lani ugotovil 1926 različnih kršitev glede izplačila regresa.

Inšpektorji ugotavljajo, da delodajalci regres pogosto izplačujejo z zamudo ter tudi v več delih, pri tem pa se nemalokrat sklicujejo na likvidnostne težave. Ugotavljajo tudi, da delodajalci pogosto ne poznajo določb kolektivnih pogodb, ki bi jih morali ob tem uporabljati, je v današnjem sporočilu zapisal glavni inšpektor Jadranko Grlić.

Inšpektorat je zaradi ugotovljenih kršitev izrekel 185 prekrškovnih odločb z izrekom globe, 102 plačilna naloga, 457 opominov, 359 opozoril in 44 upravnih odločb. Vsi postopki sicer še niso zaključeni.

Inšpektorat za delo delodajalce, ki delavcem še niso izplačali regresa, kljub storjenemu prekršku poziva, da jim regres izplačajo še pred obiskom inšpektorjev. Če delodajalec regresa ne izplača, je skladno z zakonom o delovnih razmerjih določena globa od 3000 do 20.000 evrov za pravno osebo in od 450 do 2000 evrov za odgovorno osebo delodajalca pravne osebe.

Kot so še navedli v inšpektoratu, ki pri nadzoru izhaja iz podatkov finančne uprave o predloženih obrazcih REK-1, pozornost pa pri tem namenja tako večjim kot manjšim delodajalcem, želi s stalnim izvajanjem nadzora sporočiti, da je uresničevanje pravice do regresa za letni dopust zelo pomembno tudi zato, ker je v tesni povezavi s koriščenjem letnega dopusta, ki je namenjen obnovi psihofizičnih sposobnosti delavcev.

Do regresa so upravičeni vsi delavke in delavci, delodajalec pa jim ga mora izplačati najkasneje do 1. julija. Zakon o delovnih razmerjih sicer dovoljuje tudi kasnejše izplačilo regresa, in sicer ob nelikvidnosti delodajalca in če je tako določeno tudi v panožni kolektivni pogodbi. V tem primeru mora biti delavkam in delavcem regres izplačan najkasneje do 1. novembra.

Delodajalci se o višini regresa, ki ga izplačujejo svojim zaposlenim, odločajo samostojno v okviru svojih zmožnosti, a v skladu z zakonom o delovnih razmerjih regres ne sme biti nižji od minimalne plače. Kakršnokoli izplačilo v razponu med 887 evrov, kolikor znaša minimalna plača, in 1723 evrov, kolikor trenutno znaša povprečna bruto plača v Sloveniji, je od letos oproščeno vseh prispevkov in dajatev in ga zaposleni prejmejo v celoti.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem