Dan za boljši korak na otroškem oddelku URI - Soča

Ob predaji naprav v uporabo so bili prisotni Andrey Zubitskiy, predsednik uprave Skupine SIJ, mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI – Soča, in  dr. Katja Groleger Sršen, dr. med., vodja oddelka za rehabilitacijo otrok URI – Soča, s sodelavci in sodelavkami.  (foto: Mediaspeed) Mediaspeed
Vir: Lady
9. 7. 2017

Na oddelku URI – Soča so ob pridobitvi dveh novih pomembnih naprav za otroke na rehabilitaciji priredili Dan za boljši korak. Skupina SIJ je letos za najmlajše na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča donirala 42.000 evrov. Kupili so novi napravi, ki omogočata dodatne terapije. Gre za že tretjo donacijo zaporedoma, v sklopu dolgoročno zastavljenega sodelovanja Skupine SIJ in URI – Soča.

Prijeten dan so pacienti in zaposleni na oddelku namenili praznovanju pridobitve dveh pomembnih novih naprav, ki bosta pripomogli k učinkovitejši rehabilitaciji otrok. Nakup naprav je omogočila Skupina SIJ, z novo donacijo, tokrat v vrednosti 42.000 evrov. Prva naprava za motorizirano ponavljanje korakov gibanja v pokončnem položaju Innowalk Pro Medium je namenjena za vajo hoje. Primerna je za rehabilitacijo večjih otrok, katerih hoja je otežena ali šibka ali je sami ne zmorejo.

Poleg tega so z donacijo Skupine SIJ otroci dobili tudi novo napravo za respiratorno fizioterapijo – prenosni spirometer. Ta naprava je namenjena respiratorni oceni pljučnih volumnov otrok, s čimer lahko v nadaljevanju terapevt postavi ustrezno terapijo. Obe napravi so na ta dan predali v uporabo oddelku URI – Soča. Zaposleni na otroškem oddelku so skupaj z otroki predstavili tudi njuno uporabo.

Znani pristopili k dobrodelni gesti

Ker gre za pomemben in vesel dogodek, so svoje korake k še bolj samostojnemu življenju pacienti z otroškega oddelka krepili tudi na pikniku na vrtu otroškega oddelka, kjer so se družili, skupaj pripravljali hrano ter preizkušali prave športne korake. Pri tem so se jim pridružili gimnastičarja Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj, atletinja Maja Mihalinec, rokometašica Anja Frešer, zaposleni z otroškega oddelka URI – Soča in predstavniki Skupine SIJ. Otrokom na rehabilitaciji so naši uspešni športniki skozi igro in skupne zabavne preizkuse predstavljali, kako delati še bolj trdne korake. Otroci so spoznavali, koliko truda in volje je treba vložiti v uspeh. Pri tem so streljali na gol in v cilj metali male rakete Vortex.

Hkrati so se spoprijeli s koraki, ki jih mora vsak od nas opravljati pri vsakodnevnih opravilih in ki prav tako zahtevajo veliko volje in spretnosti. Sami so pripravili sadna nabodala in zelenjavo za piknik ter s tem delali korake k večji samostojnosti. Da je vse skupaj teklo še bolj zabavno in sproščeno, sta poskrbela mlada slovenska pevka Ditka in Sten Viler, s katerima so skupaj tudi zapeli. Mag. Robert Cugelj je ob tem povedal: ''V URI – Soča smo hvaležni Skupini SIJ, da je naš dolgoročni partner in z vsakoletnimi donacijami izboljšuje pogoje za rehabilitacijo naših mladih pacientov. Obe novi napravi sta za naš oddelek zelo pomembni. Večji del sredstev smo letos namenili za Innowalk, ki je ena od najsodobnejših naprav, s katero bodo nekateri otroci prvič občutili možnost gibanja, drugi pa izboljšali svoj vzorec hoje. Druga naprava je prenosni spirometer, ki bo našim respiratornim fizioterapevtom služil kot pomoč pri delu z otroki.''

A. K.

Priporočamo