Ganljivo slovo Slavka Bobovnika

Ganljivo slovo Slavka Bobovnika (foto: RTV SLO, Žiga Culiberg, Adrijan Pregelj, Igor Zaplatil, Dunja Rosina, Primož Predalič, Stane Jeršič) RTV SLO, Žiga Culiberg, Adrijan Pregelj, Igor Zaplatil, Dunja Rosina, Primož Predalič, Stane Jeršič
Vir: Lady
23. 1. 2019

Na sončni strani Alp ga ni Slovenca, ki ne bi poznal Slavka Bobovnika. 

Kar štiri desetletja je pred televizijskimi kamerami nacionalne radiotelevizije spraševal, spraševal in še enkrat spraševal – ali kot je večkrat povedal sam – 'vrtal' v sogovornike z različnih področij družbenopolitičnega življenja. Novinarsko pot je začel doma, na lokalnem Radiu Radlje še kot gimnazijec, potem se je uveljavil kot poročevalec iz Koroške na nacionalnem radiu in leta 1981 postal prvi koroški televizijski dopisnik. Dokler se s tega konca Slovenije ni uredila 'linkovska' povezava z Ljubljano, so ves material pošiljali na filmu – da, včasih so snemali na filmski trak ‒, ter na kasetah, fizično, z avtobusom, včasih tudi kako drugače, le da je gradivo čim hitreje prišlo do glavnega mesta.

Vse to je v današnji digitalni dobi skoraj nepredstavljivo, med drugim tudi to, da je bil včasih na voljo le stacionarni telefon, spleta pa na začetku njegovega novinarskega dela sploh še ni bilo. Kljub temu je Slavko v vsem tem času razvijal svoj prepoznavni, priljuden slog, ki je temeljil na angažiranem poročanju. Kmalu ni več poročal le iz Koroške. Ko je začela propadati Jugoslavija, je poročal s Kosova; ko je bil izdan ukaz za napad na Slovenijo, se je javljal iz Zagreba. Vedno je bil v središču dogajanja. Tudi takrat, ko so se delile najbolj prestižne novinarske nagrade. Odmevi so bili 13-krat nagrajeni za najboljšo informativno oddajo.

A za zdaj imajo edino pravo in resno konkurenco le v Slavku Bobovniku. Njegova vrsta povsem osebnih nagrad, prav tako viktorjev in gongov, je dolga. Najdaljša od vseh televizijcev. Šest gongov popularnosti, sedem viktorjev, šest nagrad trusted brand za najverodostojnejšega voditelja, da imen tedna in meseca posebej ne naštevamo. Vso svojo novinarsko in voditeljsko pot je kljub ponudbam drugih medijskih hiš ostal zvest Televiziji Slovenija. In tudi Radljam ob Dravi, kamor se je vsa leta redno vračal in kjer bo užival v zasluženem pokoju.

“Tisti, ki smo prihajali za njim, ga gledamo navzgor. Ne le zato, ker je v informativnem programu najvišji. Je tudi najbolj izkušen, najbolj odločen, na trenutke celo borben in predvsem dosleden,” je o kolegu povedala Rosvita Pesek in pripomnila, da o njem že krožijo anekdote, kar pomeni, da je že postal legendaren. In še nekaj. Nekoč so ga vprašali, ali bere tudi poezijo. Odgovoril je, da se navdušuje nad Ferijem Lainščkom in njegovo zbirko Ne bodi kot drugi. Ne, Slavko Bobovnik res ni kot drugi.

Nagrada za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva

Ob koncu leta 2018 je Društvo novinarjev Slovenije Slavku Bobovniku podelilo tudi nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. V razlagi so med drugim zapisali: “Slavko Bobovnik je v slovenskem medijskem prostoru s svojim delom novinarja, televizijskega voditelja in televizijske osebnosti pustil več kot štiri desetletja dolg neizbrisen in globok pečat. V svoji novinarski karieri je dolga leta delal kot dopisnik Televizije Slovenija iz Koroške in opozarjal na za mnoge še vedno pozabljen ali pa za mnoge odločevalce pozabljen del Slovenije; osvetljeval je težave Korošcev, opozarjal na njihovo odrezanost od središča, pa tudi na njihovo klenost, pokončnost in odločnost. Konec osemdesetih let in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je ob nekaterih ključnih dogodkih razpada Jugoslavije Slavko Bobovnik za TV Slovenija poročal s Kosova in Hrvaške. Za javno televizijo je ustvaril tudi več dokumentarnih oddaj in med drugim odmevno serijo prispevkov za Tednik za naslovom Bobu bob. V svoji karieri je prepoznavno vodil več kot 3000 osrednjih informativnih oddaj TV Slovenija – Dnevnik in Odmevi. Bil je voditelj in soavtor številnih predvolilnih soočenj, referendumskih oddaj, intervjujev, humanitarnih oddaj, letnih pregledov in drugih posebnih oddaj. Prejel je že številne nagrade za dosežke na medijskem področju. Vso kariero je kljub številnim ponudbam drugih medijskih hiš ostal zvest Televiziji Slovenija in tudi Koroški, kamor se je vsa leta vračal domov. Slavko Bobovnik je bil pri svojem televizijskem novinarskem in voditeljskem delu odločen, odgovoren, nepristranski in inovativen. Vsa leta je nepopustljivo sledil razvoju televizije in vnašal sodobne in inovativne prijeme v televizijsko ustvarjanje. Kot novinar, voditelj in televizijski ustvarjalec je vztrajno iskal nove možnosti nagovarjanja gledalcev, spodbujanja demokratičnega dialoga v državi in krepitve vloge odločnih in neodvisnih novinarjev v vlogi čuvaja, ki bdi nad nepravilnostmi v družbi. Od zadnje vasi na Koroškem do središča Ljubljane.”

Znameniti brki

Kot je povedal v enem izmed zadnjih intervjujev pri Mihi Šaleharju in Andreju Karoliju, si je znamenite brke omislil pri vojakih, kjer ni imel ničesar pametnega za početi. In z njimi vztraja že 40 let.

Besedilo: Alesh Maatko v sodelovanju z RTV SLO // Fotografije: RTV SLO, Žiga Culiberg, Adrijan Pregelj, Igor Zaplatil, Dunja Rosina, Primož Predalič, Stane Jeršič

Priporočamo