Kaj se zgodi, če si vsak dan umijete lase? Številni to počnejo v poletnih mesecih, toda ...

24. 5. 2023
Deli
Kaj se zgodi, če si vsak dan umijete lase? Številni to počnejo v poletnih mesecih, toda ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko so dnevi topli, se precej bolj intenzivno potimo - niti lasišče ni izjema. Zato si takrat številni (skoraj) vsak dan umijejo lase. A pozor - to lahko vpliva na zdravje lasišča in las.

Umivanje las je pomembno za odstranjevanje odvečnega olja, umazanije in izdelkov za oblikovanje, a pretirano pogosto umivanje lahko odstrani naravna olja, ki so potrebne za zdrave lase. To lahko privede do suhega lasišča in las ter povzroči lomljenje in krhkost las. Pogosto umivanje las lahko tudi povzroči, da lasišče proizvaja več olja, da bi nadomestilo izgubljeno. To lahko vodi do stanja, znane kot prekomerno mastni lasje, kjer so lasje videti mastni in umazani že nekaj ur po pranju.

Preberite še: Anamaria Goltes končno pokazala, kje se potepata z njenim Luko in kakšna družba ju obkroža

Poleg tega lahko pogosto uporabljanje šamponov in drugih izdelkov za lase vpliva na naravno ravnovesje lasišča. Nekateri šamponi lahko vsebujejo agresivne kemikalije, ki lahko dražijo lasišče in povzročajo srbenje ali pordelost.

A vsak posameznik je drugačen, zato ne obstaja enotni odgovor na vprašanje, kako pogosto je treba umivati lase. Nekateri ljudje imajo hitro mastne lase in se počutijo udobno le s pogostim pranjem, medtem ko drugim morda ustreza manj pogosto pranje. Pomembno je, da poslušate svoje lase in lasišče ter prilagodite rutino umivanja las glede na njihove potrebe.

Morda vas zanima: Kaj se zgodi, če pred spanjem popijemo kozarec tople vode

Če se odločite za vsakodnevno umivanje las, poskusite uporabiti blag šampon, ki ne vsebuje preveč agresivnih kemikalij. Prav tako se izogibajte uporabi vroče vode, saj lahko ta poslabša težave s suho lasišče. Občasno uporabite tudi balzam ali vlažilno masko, da ohranite vlago v laseh.

Morda vas zanima tudi spodnji podcast z Indiro Ekić:

"Vedela sem, kaj me čaka, ko bom šla v Super par. To je resničnostni šov. Slovenci to najraje gledamo in najraje komentiramo. To je naš nacionalni šport. Pričakovala sem, da se bo ogromno ljudi obregnilo v mojo težo, ker so me vsi spremljali v The Biggest Loserju. Vedo, kakšno transformacijo sem naredila, opazno je tudi, da sem se zdaj zredila. Pričakovala sem, da bo kakšen napad na Matica, ker je osebni trener, kako se lahko partnerica osebnega trenerja zredi. Kako že pravijo? Kovačeva kobila je vedno bosa. Ali je zaradi tega on slab trener? Ni," je pojasnila.

Več o Indiri, sodelovanju v resničnostnih šovih, zaroki in poroki z njenim izbrancem Maticem Kolencem, soočanju z opazkami glede njenega videza in blagovni znamki, izveste z ogledom nove epizode Metropolitanovega podkasta Ob skodelici kave. Se poslušamo?

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu