Znane Slovenke ob materinskem dnevu: "Mama pozna vse moje barvne odtenke"

Znane Slovenke ob materinskem dnevu: "Mama pozna vse moje barvne odtenke" (foto: osebni arhiv, Arhiv Aml) osebni arhiv, Arhiv Aml
Vir: Jana
29. 3. 2018

Ob materinskem dnevu, ki je posvečen izkazovanju pozornosti in hvaležnosti materam za njihovo poslanstvo, smo navdihujoče Slovenke vprašali, kako ga praznujejo in zakaj so najbolj hvaležne svojim materam.

Jana Morelj, radijska voditeljica

Materinski dan ima zame poseben pomen in vsako leto svoji mami 25. marca naklonim še dodatno pozornost. Najmanj, kar lahko naredim, je, da jo pokličem in ji povem nekaj lepih besed, včasih pa sem ji pošiljala voščilnice in rožice. Zdi se mi prav in lepo, da imajo v poplavi najrazličnejših in najbolj bizarnih obeležij svoj dan tudi mame. Pogrešam pa recimo dan očetov, ki pri nas nima takšne veljave kot v ZDA. Svoji mami sem hvaležna za milijon stvari. Za vse nasvete, pomoč, razumevanje in potrpljenje. V najstniških letih so moji hormoni nemalokrat podivjali, ampak mama se je z njimi vedno uspešno spoprijela. Nanjo lahko vedno računam in vem, da mi bo stala ob strani v najlepših in predvsem v najtežjih trenutkih, ko bo marsikdo izginil iz moje bližine. Zame je mama zlato bitje, ki podari tisto najpomembnejše: življenje in hkrati zemljevid za uspešno pot čez vse ovire, ki ti prekrižajo pot, in takšno bi moralo biti poslanstvo vsake mame.

Tereza Poljanič, strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica

Materinskega dneva ne praznujem, vendar se spomnim nanj in pošljem svoji največji inspiraciji – mami, lepo sporočilce. Ker živim na Novi Zelandiji, jo je malo težje objeti in dati velik poljub, zato dobi toliko več virtualnih 'emoji' poljubov in objemov. Hvaležna sem ji, ker mi brezpogojno stoji ob strani ob vsaki moji odločitvi, spremembi, slabi in dobri volji. Ker mi da prostor, da naredim tudi svoje napake in se iz njih učim in je vedno dosegljiva, ko ugotovim, da sem spet nekaj zafrknila!

»Mama pozna vse moje barvne odtenke«

Tanja Spanić, predsednica Europe Donne

Praznovanje materinskega dne sem zasledila šele pred nekaj leti. Ta praznik poznam iz anglosaškega dela sveta. V času, ko sem obiskovala osnovno in srednjo šolo, smo praznovali samo 8. marec in takrat smo nagovorili ter s svojimi izdelki obdarili tudi mame. Z mamo se slišiva vsak dan, vidiva pa se skoraj vsak konec tedna. Izjemno sem ji hvaležna za vso podporo v dosedanjem življenju, da je razumela mojo razigrano in živahno otroštvo, muhasto in ustvarjalno najstništvo in da me je podprla pri izbiri študija in selitvi v Ljubljano ter mi trdno stala ob strani med zdravljenjem raka. In izjemno sem ji hvaležna, da poskrbi za najino psičko, ko sva z možem na potovanju, in da vsak dan pomaga moji sestri pri dveh malih otrocih. Zaradi nje so naša življenja lepša.

»Mama pozna vse moje barvne odtenke«

Bilbi, pevka

Na materinski dan vedno pokličem svojo mamo. Če nama urnik dopušča, pa greva skupaj na sprehod in zeleni čaj. Sicer mi je iz otroštva nekako bolj ostala tradicija osmega marca, dneva žena, ampak med študijem v Avstriji in pozneje življenja v Nemčiji sem se nalezla tudi te tradicije materinskega dneva, ki je v obeh državah zelo priljubljen. Odnos mati-hči je najbrž eden od najbolj kompliciranih in hkrati najlepših odnosov. Mama te pač najbolje pozna. Tudi tiste temnejše plati. Velikokrat že po glasu prepozna, ali je kaj narobe, kot tudi to, da se je nekaj lepega zgodilo. To so pač mame. Najbolj sem ji hvaležna za vso podporo glede poklicnih odločitev v zmedenih mladostnih letih, vedno mi je stala ob strani, tudi takrat, ko sem celo večkrat ponovila kakšno napako, in vem, da mi bo vedno na voljo s svojim ušesom in izkušnjami.

»Mama pozna vse moje barvne odtenke«

Nina Kozorog, predsednica društva Humanitarček, aktivistka, zdravnica

Materinski dan se mi zdi eden izmed lepših praznikov, čeprav nisem ravno zagovornica datumsko in klišejsko določenih dni. Tisti dan rada presenetim mamo, predvsem zato, ker živiva vsaka na svojem koncu Štajerske in sem pogosto dežurna. Še posebno jo rada presenetim s telegramom, pisemcem in rožicami. Vedno obdarim tudi svojo ljubljeno babico. Zadnja tri leta pa tega praznika ne morem spregledati, saj na ta dan praznuje moja nečakinja Viktorija. Mami sem najbolj hvaležna, da mi je dala korenine, zaradi katerih vem, kdo sem in kje me vedno čaka velika skodelica kave. Obenem pa mi je dala krila, s katerimi lahko poletim za svojimi sanjami.

»Mama pozna vse moje barvne odtenke«

Ana Maria Mitič, igralka in standup komičarka

Mama sem le mali kosmati Betki in seveda pričakujem, da mi bo na ta dan obliznila roko. Šalo na stran, seveda je v družinski tradiciji praznovanje tega lepega praznika. Nikogar izmed nas namreč ne bi bilo, če ne bi obstajale mame. Še celo vsaka bakterija ima svojo mamo. Navadno takrat kot vitezi k priložnosti pristopijo moški: moj oče je vedno mamo presenetil s kakšnim darilcem in cvetjem. Še posebej se takrat rada spomnim na babico, ki je ob svojih skoraj 90. letih izjemno vitalna in sploh krasna ženska. Sploh pa: ob tem prazniku imamo koristi vsi, saj smo se vedno dobivali ob polni mizi! (smeh) Svoji mami sem hvaležna, da je tako sonce: neverjetno je, s kakšno krepostjo in optimizmom se moja Marinka spopada z življenjem! Seveda sem ji srčno hvaležna predvsem za mini ženske nasvete, ki so mi v življenju še kako prav prišli.

»Mama pozna vse moje barvne odtenke«

Maja Golob, predavateljica, podjetnica, avtorica knjige Ne čakaj na vikend

Seveda praznujem materinski dan. Najprej sem ga praznovala v vlogi 'voščevalke', odkar sem postala mama, pa mi je še posebno ljub, saj sem pozornosti deležna tudi sama. Ko pred seboj zagledam sijoče otroške oči in se izgubim v objemu otroških rok, medtem ko poslušam voščilo, se stopim od sreče, saj je to nekaj najlepšega. Svoji mami sem najbolj hvaležna, da mi je bila vedno na voljo, ko sem jo potrebovala. Je moja zaupnica in prijateljica, ki pozna vse moje barvne odtenke, tudi tiste temnejše. Želim si, da bi takšen odnos zgradila tudi s svojima otrokoma. V življenju namreč ni vedno sončno in v času viharjev in neviht je še posebno pomembno, da veš, da te doma čaka nekdo, ki ima vedno odprto srce zate, ki te sprejema z vsemi tvojimi napakami, zna najti pravo besedo, a ti tudi brez ovinkov pove, kar ti gre, in ti po potrebi nastavi ogledalo. Zato, da lahko rasteš, se razvijaš in postajaš boljša različica sebe. In takšna je moja mami. Hvala, mami.

»Mama pozna vse moje barvne odtenke«

Eva Škofič Maurer, klovnesa in ustanoviteljica Rdečih noskov

Mislim, da sem mami najbolj hvaležna za to, s kakšnim navdušenjem me vedno pričaka, kadar se vidiva, kako se mi nasmeji, ko se slišiva po telefonu in mi daje vedeti, da me ima rada in da me občuduje. Hvaležna sem mami, da me je podprla pri moji želji in odločitvi za študij na cirkuški šoli in hvaležna, da je bila nasmejana in navdušena gledalka mojih prvih nastopov. Verjamem, da so za rast najbolj pomembni pohvala, prijaznost, sprejemanje. Hvaležna sem, da mi daje zgled na poti v staranje, saj je nasmejana, nezahtevna, prisrčna in srečna starčica. Materinskega dne nismo praznovali, smo pa praznovali 8. marec. Ko se je ta dan v naši državi začel praznovati, sem večkrat za ta dan nastopala. Prijetno je dobiti rožo ali čestitko od otroka.

»Mama pozna vse moje barvne odtenke«

Besedilo: Danaja Lorenčič // Foto: osebni arhiv, Arhiv Aml