Matjaž in Nika Ambrožič Urbas: “Z Niko imava veliko skupnega”

Matjaž in Nika Ambrožič Urbas: “Z Niko imava veliko skupnega” (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
4. 4. 2017

Zakonca Matjaž in Nika Ambrožič Urbas že več kot desetletje živita in ustvarjata v Londonu. Matjaž je glasbeni urednik na Valu 202 in nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Londona. Seveda spremlja in poroča tudi o angleški nogometni Premier ligi. V zadnjih tednih pa bo dajal podporo še ženi Niki, ki jo kot žirantko lahko spremljamo v oddaji Zvezde plešejo.


Story: Matjaž, začenja se pomlad in z njo tudi zaključek angleške Premier lige. Kakšne so napovedi, kdo bo prvak?

Zelo velika verjetnost je, da bo letošnje prvenstvo, tako kot predlansko, osvojil ravno Chelsea, to je klub, ki mi je najbolj pri srcu, in hkrati klub, katerega tekme obiskujem najbolj pogosto. Na stadionu Stamford Bridge se počutim kot doma. Ob 31 tekmah, ki sem si jih ogledal v tej sezoni, to je od lanskega avgusta, sem Chelsea v akciji videl 14-krat. Ta sezona v Premier ligi je sicer zelo zanimiva, zelo tekmovalna. Še posebej mi je ljubo, da se je izkazal naš novi trener Antonio Conte.

Moj stalni sedež na Chelseajevem stadionu je sosednji od sedeža Contejeve soproge Elisabette, s katero večkrat pokramljam. Divja očetova in obenem Chelseajeva navijačica je tudi njuna hči, osemletna Vittoria. Sicer pa je uspešna tudi moja spletna stran Ambro Fuzbal, na kateri pišem o Premier ligi, in to seveda objektivno, ne navijaško. Ta vsak teden pritegne več bralcev. Novost med vsebinami, objavljenimi na Ambro Fuzbalu, so tudi moji video komentarji po ogledu izbrane tekme. Te kratke video vinjete so med uporabniki odlično sprejete in snemanje teh bom zagotovo nadaljeval.

Story: Seveda vas moram vprašati, kako poteka delo v okviru glasbene redakcije Vala 202?

Val 202 je zakon. Delo poteka odlično. Mene sicer v redakciji ni, sem pa zato ves čas na naše iskalnike in v arhiv priklopljen na daljavo. Zadnja uvedena novost, ki zadeva moje delo, so sredini jutranji napovedniki za mojo stalno rubriko Cederama. Tako poslušalce, seveda ob spremstvu voditelja sredine jutranje izmene Andreja Karolija, zdaj tudi sam povabim k popoldanski predstavitvi novih tujih albumov. Sicer pa sem ravno v zadnjih mesecih spet pospešeno obiskoval množico glasbenih koncertov doma v Londonu. Močno upam, da moje izkušnje in pridobljeno znanje v Angliji poslušalci zaznavajo tako v mojih moderiranih oddajah kot tudi ob mojih izborih glasbe, ki z Vala 202 odzvanjajo ob ponedeljkih, sredah in še ob sobotah popoldne.

Story: Z novim glasbenim urednikom Žigo Klančarjem ste tesno sodelovali že pred desetletjem. Kakšen izziv je za vas novo sodelovanje z njim?

Z Žigo se poznava že celo večnost. Ko je deloval še v založbi Multimedia, sem bil redaktor več glasbenih oddaj na TV Slovenija, vzporedno s tem pa novinar in glasbeni redaktor Studia City. Če ni celo tako, da me je Žiga prvi spoznal s člani Siddharte, kar je moralo biti ravno v času, ko sem spoznal tudi Lada Bizovičarja, ki je takrat pel v rock bendu O.S.T. Uf, kje so že ti časi? 20 let! Pri izzivu, ne pri nostalgiji sva ostala, kajne? Žiga je izjemen sistematik. Zdi se mi, da je v sistem delovanja naše redakcije uvedel precej dinamike. Zdaj je občutno razbremenjen tudi nekdanji urednik Andrej Karoli, in vse to še kako vpliva na naše zadovoljstvo in posledično na učinke vseh, ki skrbimo za božjastno količino glasbenih oddaj, ki jih ponuja Val 202. Veselje naših poslušalcev je naša največja zmaga. In ta naj se le ponovi prav vsak teden!

Story: Oba z ženo sta vpeta v precej dinamično delo. Nika na ustvarjalnem, modnem področju, vi na novinarskem, športnem. Kako spremljata delo drug drugega, kako se dopolnjujeta?

Dokler Nika ne začne pisati nogometnih komentarjev in jaz ne posegati v njene krojne pole, je še vse pod kontrolo. Ni namreč skrivnost, da se z Niko pogosto najdeva v bližini teh skrajnosti. A to le za šalo. Zagotovo drži, da ni Nikine kreacije, ki je ne bi pokomentiral tudi sam. In obratno, ni glasbenega albuma ali glasbenega utrinka, ujetega na TV-ekranu, ki ga ne bi ocenila tudi Nika. Enako velja za vso glasbo, ki zapolnjuje najin ustvarjalni studio, pri čemer je tam tišina zelo redko. Delovanje v paru, še posebej, ko gre za spremljanje in ne nazadnje vsrkavanje tako raznoterih in tako silovitih kulturnih vplivov, ki ti jih ponuja metropola, kot je London, je v neizmeren užitek obema. Če se ves čas ne bi pogovarjala o tem, kaj naju obdaja, bi oba z Niko od edinstvene londonske izkušnje preprosto imela le pičlo polovico koristi. Tako pa imava dvojno, in to vsak dan. Ker sva si po značaju podobna in naju v življenju zanimajo enake, predvsem lepe stvari ter umetnost, se ves čas počutiva zelo izpolnjena, v vseh pogledih, od poklicnih do estetskih. Tako je razumljivo tudi veselja še več.

Story: Kakšni projekti so trenutno pri vas v ospredju in kaj vas čaka v prihajajočih tednih? Si bosta z Niko utrgala tudi kakšne trenutke zase?

Naj povem iskreno? Nujno moram ujeti še kaj snežnih zaplat, kajti v tej sezoni še nisem stal na smučeh. Število smučarskih dni za zdaj: nič. To je nezaslišano! Zato odjugo prosim, naj počaka do konca mojega obiska v domovini! Druga pomembnost je dobrovoljno in brez znakov utrujenosti zvoziti teh nekaj zadnjih vratc tako v Premier ligi, to pomeni še deset tekmovalnih krogov, vključno z obiski prav toliko tekem, enako pa tudi v ligi, ki se imenuje 'bodi proaktiven v podpori Niki pri njeni vlogi v šovu Zvezde plešejo'. Okej, za ustrezno blaženost najine mačje ljubljenke Gabrielle, ki se pogosto spomni pogrešati Niko, priznam, strokovnega načrta še nimam, a se bom trudil tudi na tem področju. Med množico koncertov, ki me čakajo v prihodnjih tednih, je tudi promocijski koncert meni še kako ljube britanske funk-pop zasedbe Jamiroquai, ki bo ob koncu meseca izdala nov album. Junija pa imamo v Londonu že tudi nekaj zelo zanimivih glasbenih festivalov, ki jih redno obiščem ... Takoj prihodnji teden pa naju z Niko čaka kratek oddih v luksuznem portoroškem hotelu Kempinski. Ta bo gotovo prispeval k temu, da bova z Niko mimo vsega, kar je pred nama v prihajajočih tednih, odplesala v perfektnem čačačaju.

Napisala: Mihaela M. Kocbek
Fotografije: Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story13/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 13/2017

Story 13/2017, od 23. 03. 2017