Oddaja Odmevi je v 20. letih posnela 4734 oddaj in dobila 13 viktorjev

Oddaja Odmevi je v 20. letih posnela 4734 oddaj in dobila 13 viktorjev (foto: Katja Goljat) Katja Goljat
Vir: Lady
25. 1. 2017

Tudi če zamudite poročila, lahko še vedno tiste najpomembnejše novice izveste v oddaji Odmevi. Odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik je ob 20. obletnici oddaje povedala: "Odmevi so ena ključnih oddaj dnevnoinformativnega programa, so končna analiza dogodkov dneva."

Poznovečerna informativna oddaja Odmevi, ki vsak dan od ponedeljka do petka ob 22. uri na TV SLO 1 ponudi sveže večerne novice in analize najpomembnejših dogodkov dneva, je 6. januarja praznovala 20 let.

Ozadja dogodkov, prikrite podrobnosti in nove plati zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali se soočijo med seboj. V studiu dajo besedo obema oziroma toliko stranem, da si gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega Odmevi ponudijo kratek pregled dnevnih novic doma in po svetu, ki ste jih morda zamudili ali preslišali. Odmeve vodijo Slavko Bobovnik, dr. Rosvita Pesek, Tanja Gobec in Igor E. Bergant, urejajo pa jih Meta Dragolič, Aleksandra Saksida in Boštjan Kogovšek

Zamislil si jih je Lado Ambrožič

Lado Ambrožič, takratni odgovorni urednik Informativnega programa in hkrati 'zagnan iskalec novih idej in izzivov pri vsebinski bogatitvi programa', kot ga je v knjigi Skozi čas opisal Aleks Štakul, je jeseni leta 1996 na kolegiju urednikov predstavil idejo o oblikovanju nove, vsebinsko privlačnejše poznovečerne informativne oddaje, ki bi razčlenjevala in pojasnjevala pomembnejše dogodke dneva doma in v svetu, za katere v Dnevniku ni bilo dovolj časa; nova oddaja bi nadomestila tedanji tretji večerni dnevnik ob 22. uri. Ideja je bila dobro sprejeta, podprlo jo je tudi vodstvo televizije. Odmevi, ki so bili s svojo zasnovo v tistem času popolna novost v slovenskem medijskem prostoru, so bili prvič na sporedu 6. januarja 1997. Oddaja naj bi se odzivala na in poglobljeno analizirala dnevne in druge aktualne dogodke ter tako širila obzorja in razgrinjala tančice z ozadij političnih in gospodarskih problemov, s področja znanosti, kulture in drugih tem, ki jih prinaša življenje

Viktor namesto torte za prvi rojstni dan

Za svoj prvi rojstni dan so Odmevi dobili prvega viktorja, kar kaže, da se je oddaja hitro uveljavila. V naslednjih letih so v Odmevih kresali mnenja politiki, gospodarstveniki, umetniki, strokovnjaki in običajni ljudje. Obogateni z razmišljanji gostov, soočanji mnenj, reportažami in drugimi zanimivimi prispevki so si Odmevi prido"bili sloves resne, objektivne in zanimive oddaje. Odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik je ob častitljivem jubileju Odmevov povedala: "Odmevi so ena ključnih oddaj dnevnoinformativnega programa, so končna analiza dogodkov dneva. Odmevi imajo ugled in tradicijo, skozi vsa leta so ostali najpomembnejša in najbolj resna analiza političnih, gospodarskih, mednarodnih, znanstvenih in drugih dogodkov. Vodijo jih ugledni, znani voditelji, ki jim dajejo vsak svoj osebni pečat.

S temami, ki jih v Odmevih obravnavamo, želimo doseči resne, zahtevne gledalce, ki jih ne zanimajo senzacije, ampak poglobljene analize in informacije." Odmevi so ena izmed devetih in hkrati zadnja dnevnoinformativna oddaja Televizije Slovenija, ki je na sporedu vsak delavnik. Na dan 20-letnice, 6. januarja, je bila na sporedu že 4734. oddaja Odmevi. Odmevi se ponašajo s kar trinajstimi viktorji za najboljšo informativno TV-oddajo. Voditelj Odmevov Slavko Bobovnik je v kategoriji za najboljšega voditelja informativne oddaje prejel šest viktorjev, Igor E. Bergant pa enega.

Eva Jandl