S pomočjo tega trika bo krompir, pečen v pečici, zelooo hrustljav, njegova skorjica pa nadvse okusna

S pomočjo tega trika bo krompir, pečen v pečici, zelooo hrustljav, njegova skorjica pa nadvse okusna (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2023

Hrustljava skorjica in mehka sredica ... To je popolno pečen krompir, ki ga vsi radi vidimo na krožniku. A včasih se zgodi, da je kašast, in takrat je marsikdo razočaran. Temu se je mogoče izogniti s pomočjo preprostega trika!

Gre za zelo preprost trik, ki ga je dobro poznati: ko olupite krompir, vanj zarežite z ostrim nožem - rahlo, ne globoko. Naredite nekaj linij ali karo vzorec po celi površini. Narežite ga na četrtine ali polovičke, če gre za majhen krompir.Pomembno je, da ga narežete na enako velike kose, tako se bo enakomerno spekel. Seveda je pomembno paziti še na druge stvari:

  • Krompir dobro operite in vsaj 30 minut namakajte v hladni vodi. Nato ga dobro osušite. 
  • Pecite pri visoki temperaturi (200 stopinj Celzija priporoča večina chefov) in ne obračajte oz. ne mešajte nenehno. Šele ko je krompir na pol pečen, ga obrnite.
  • Pekača ne napolnite preveč. 

A tudi krompir s hrustljavo skorjico ne bo tako slasten brez pravih začimb, najboljše bo, da ga začinite z oljčnim oljem, grobo morsko soljo, s česnom in svežim rožmarinom. Če opazite, da trik ni deloval, si lahko pomagate še s tem: takoj po peki odprite pečico in pustite, da vlaga izhlapi – 30 sekund –, nato krompir postavite nazaj in pecite še 5 minut. Po potrebi ponovite.

Preberite še: TO se zgodi s telesom, če vsak dan pojeste eno jajce (ja, tudi maščobne obloge se zmanjšajo)

Popolno, zlato-rjavo zapečeno skorjico dosežemo še tako, da iz krompirja pred peko odstranimo čim več vode.  Da bi dobili čimbolj hrustljav krompir, ga pred peko pustite vreti v dobro osoljeni vodi 10 do 15 minut – odvisno od sorte krompirja. Krompirja ne skuhajte popolnoma. Nato krompir odcedite in pustite, da se popolnoma ohladi – in tako vsa para izhlapi. Šele takrat ga začinite in dajte v pečico.

Morda vas bo zanimal pogovor, ki ga vodi Borut Pahor: