TO se zgodi s telesom, če vsak dan pojeste eno jajce (ja, tudi maščobne obloge se zmanjšajo)

TO se zgodi s telesom, če vsak dan pojeste eno jajce (ja, tudi maščobne obloge se zmanjšajo) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2023

Marsikdo si za zajtrk rad privošči kakšno jajce, nekateri jih uživajo vsak dan. Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi v telesu, če dnevno uživate jajca?

Zjutraj je dobro pojesti hranljiv zajtrk, saj se tako izognemo nezdravim prigrizkom. In jajca so zagotovo hranljivo živilo, ki zjutraj da veliko energije. Kaj pa se zgodi v telesu, če bi vsak dan jedli jajca za zajtrk?

Zmanjšajo se maščobne obloge

Če želite izgubiti kakšen kilogram ali maščobo, je jajce odlična ideja za zajtrk, posebno s solato ali drugo zelenjavo. S tem se boste, kot smo omenili na začetku, dobro najedli in izognili prigrizkom čez dan, ki najverjetneje ne bi bili zdravi. Če želite shujšati, boste morali vključiti tudi redno vadbo in uravnoteženo prehrano tudi pri drugih obrokih. 

Preberite še: Vrzite strok česna v školjko, preden greste spat, to se bo zgodilo zjutraj

Vnetij v telesu je manj

V jajcih najdete veliko fosfolipidov - bioaktivnih spojin, ki pozitivno vplivajo na vnetja. Z manj vnetij boste imeli tudi manjše tveganje za bolezni srca in ožilja, izboljša pa se sposobnost telesa za razgradnjo maščob. 

Zmanjša se tveganje za srčne bolezni

Ko so jajca redno na vašem meniju, se v telesu povišajo ravni t. i. "dobrega" holesterola. To pa pomeni manjše tveganje za srčne bolezni in kap. 

Mišice se okrepijo

Po telovadbi telo med drugim potrebuje beljakovine, ki "nahranijo" mišično tkivo po naporu. Zato so jajca tudi dobra večerja po vaši vadbi. To ne pomeni, da boste izgledali kot Hulk, pač pa da boste poskrbeli za pravilno okrevanje telesa in čez čas lahko opazite lepo oblikovano postavo. 

Morda vas zanima: Kaj se zgodi, če si vsak dan umijete lase? Številni to počnejo v poletnih mesecih, toda ...

Imunski sistem se okrepi

Eno veliko jajce vsebuje četrtino dnevnega priporočenega odmerka selena. Selen je mineral, ki pomaga imunskemu sistemu pri delovanju in uravnava hormone ščitnice. 

Imamo več energije

Ste zjutraj vedno brez energije? Potem si poleg skodelice kave privoščite jajca. Vsebujejo vitamin B2, ki je eden od vitaminov B-kompleksa in pomaga telesu pri pretvarjanju hrane v energijo. S pravim zajtrkom lahko vzljubite jutra. 

Naša koža in lasje se poboljšata

B-vitamini skrbijo za lase, kožo, oči in jetra. Poleg vitamina B2, jajce vsebuje še vitamina B5 in B12, ki skrbita za pravilno delovanje živčnega sistema. 

Za bolj zdrave možgane

Prehranske strokovnjake ste morda slišali reči, da so jajca hrana za možgane. Za to naj bi bil "kriv" holin, ki je sestavni del celičnih membran in je potreben za sintezo acetilholina. Pomanjkanje holina povezujemo z nevrološkimi motnjami in manjšo kognitivno funkcijo. 

Boljši odziv na stres

Če vam primanjkuje katere od 9 aminokislin, ki jih najdemo v jajcih, je lahko odziv telesa na stres slabši, kot bi bil sicer. Ključna je aminokislina lizin, ki je telo ne more proizvesti samo, zato jo moramo v telo vnesti s hrano. Lizin pozitivno vpliva na zniževanje ravni stresa v telesu in tudi na anksioznost. 

Vir: viral-storm

Morda vas zanima tudi spodnji podcast z Indiro Ekić:

"Vedela sem, kaj me čaka, ko bom šla v Super par. To je resničnostni šov. Slovenci to najraje gledamo in najraje komentiramo. To je naš nacionalni šport. Pričakovala sem, da se bo ogromno ljudi obregnilo v mojo težo, ker so me vsi spremljali v The Biggest Loserju. Vedo, kakšno transformacijo sem naredila, opazno je tudi, da sem se zdaj zredila. Pričakovala sem, da bo kakšen napad na Matica, ker je osebni trener, kako se lahko partnerica osebnega trenerja zredi. Kako že pravijo? Kovačeva kobila je vedno bosa. Ali je zaradi tega on slab trener? Ni," je pojasnila.

Več o Indiri, sodelovanju v resničnostnih šovih, zaroki in poroki z njenim izbrancem Maticem Kolencem, soočanju z opazkami glede njenega videza in blagovni znamki, izveste z ogledom nove epizode Metropolitanovega podkasta Ob skodelici kave. Se poslušamo?