Srčna izbranka Sebastiana Cavazze, Ajda Smrekar, o kočljivi temi: Odkrito o tem, kako potekajo snemanja intimnih prizorov

Srčna izbranka Sebastiana Cavazze, Ajda Smrekar, o kočljivi temi: Odkrito o tem, kako potekajo snemanja intimnih prizorov (foto: mediaspeed.net) mediaspeed.net
21. 11. 2022

To pa je nekaj, kar se zagotovo marsikdo sprašuje - kako se v kočjljivih situacijah počutijo igralke in igralci?

Za številne igralke in igralce se zdi, da nimajo težav z golimi prizori pred kamerami. A zadeva le ni tako preprosta - vse skupaj zahteva veliko koncentracije, predvsem pa se morajo protagonisti počutiti varno. To dobro ve tudi naša igralka Ajda Smrekar, ki je za revijo Obrazi opisala svojo izkušnjo sodelovanja v tovrstnih prizorih.

"Prijatelj se bo poročil, jaz pa preživljam pekel: Na fantovščini se je zgodilo nekaj groznega, neveste ne smem niti pogledati!" (izpoved)

Enega od takih so lahko gledalci videli v prvi sezoni priljubljene serije V imenu ljudstva, ko sta Nika, ki jo igra Ajda, in Borut (igra ga Rok Vihar) prvič pristala skupaj. Že pred začetkom snemanja so se namreč na Ajdino pobudo natančno dogovorili, kako bo vse skupaj potekalo. Pri tem je bil igralki v veliko pomoč njen partner, Sebastian Cavazza.

"Res je, da imam doma Sebastiana, ki me je o vsem dobro informiral. Ker ima veliko izkušenj tudi v tujini, mi je natančno razložil, kaj kot igralka lahko zahtevam, da se bom na snemanju dobro in varno počutila.

Ni mi bilo lahko odpirati te teme na produkciji, saj kot igralec želiš čim bolj slediti režijskim napotkom, čim manj komplicirati in narediti čim bolje v dobro projekta. In spet, imela sem srečo, da so bili moji dvomi razumljeni in spoštljivo sprejeti. Vojku (Anzeljcu, režiser, op. a.) se je zdelo ključno, da se o tem, kako bomo posneli sceno ljubljenja, temeljito pomenimo in postavimo pravila."

vir: revija Obrazi

Dodala je še, da se je režiser pred snemanjem sešel z vsemi sodelujočimi in postavil jasna pravila - prizorišče snemanja je izpraznil, bili so prisotni samo ključni sodelavci. Natančno so se dogovorili, koliko bo kamera pokazala, kako potekajo dotiki med igralcema in podobno.

Poudarja, da se le tako igralci lahko počutijo varne in sproščene - to je odlično, ko gre za prepričljivost prizora in etiko dela, hkrati (in predvsem) pa zmanjša možnost za takšne in drugačne zlorabe.