Tina Gorenjak bo naredila vse, da pomaga bolni deklici

Tina Gorenjak (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
5. 4. 2014

"Naja je deklica, ki je ob rojstvu zaradi pomanjkanja kisika utrpela hude poškodbe možganov in je v celoti odvisna od pomoči svojcev. Sama namreč ne more jesti, sedeti, govoriti," nam razloži igralka, kdo je deklica na sliki.

"Kljub prepričevanjem, naj jo njeni najbližji dajo v zavod, se predvsem njena mama in babica ne predata. Glede na to, da jim je bilo ob rojstvu rečeno, da izboljšanje njenega stanja ni mogoče, je Naja z veliko pomoči, dobre volje in pozitivne energije pri svojih štirih letih deklica, ki se veselo nasmeji, se odziva ter tudi fizično, sicer počasi, a vidno napreduje."

Tini je bil predvsem pogled na mamo, ki se z vsemi močmi bori, da bi otroku omogočila vse najboljše, in ob tem ves čas zadeva ob prepreke, pretresljiv.

Od nje je izvedela, da je poleg denarja problem tudi sistem, oziroma če smo karseda jasni – politične odločitve, ki v naši državi ne podpirajo oskrbe otroka na domu na takšen način, da bi bilo to za starše sprejemljivo in izvedljivo, in da si enostavno prepuščen situaciji, ki je včasih brezizhodna.

Najbolj se je Tine dotaknilo ravno, ko je od dekličine mamice izvedela, da bi ji več terapij občutno pomagalo, da bi bolje in hitreje napredovala in se hkrati izognila nekaterim operativnim posegom in bolečini: "Takrat sem vedela, da je treba narediti vse, kar je v moji moči, da bi ji pomagala."

Tina Gorenjak

Najbolj Naji namreč denejo različne terapije, ki pa so veliko materialno breme za družino. S pomočjo teh bo lahko napredovala, prihranili pa ji bodo celo kak operativni poseg. "Mislim, da je to, da ne moreš pomagati svojemu otroku, nekaj najhujšega. Še bolj grozljivo je, če je ta prepreka – denar. Sama si ne morem pomagati, da se ne bi vživela v takšno situacijo in si poskušala predstavljati sebe, tako obupano in nemočno. Prepričana sem, da če bi ljudje, sploh tisti, ki imajo moč pomagati in odločati, naredili isto, bi se mnogo grozljivih in perečih situacij rešilo zelo hitro," nam nežno in ljubeče razloži Tina, čeprav govori o krivicah, in ne ravno o najbolj veselih stvareh.

Vsekakor ne razume, kako se lahko ljudje obrnejo stran:

"Ko malo Najo vzameš v naročje in se privije k tebi tako toplo in ljubeče, ko se pogovarjaš z njo in ti na čisto svoj način podari nasmeh, ki pride iz njenih modrih očk, in ko začutiš to čudovito bitjece, ki je ujeto v telesu, ki pa ga je z veliko dela mogoče izboljšati, takrat nočeš pogledati stran."

Pogovor, ob katerem se sicer težko ognemo grenkim mislim, strne Gorenjakova takole: "Misli o nasmehu je precej, tole pa sem nazadnje izvedela od organizatorke prireditve Nasmeh Tine Orter: Nasmeh je počitek utrujenemu, kažipot zaljubljenemu, sončni žarek žalostnemu in najboljše zdravilo proti jezi."

10. aprila vsi v Laško!

Ob 19. uri bodo za vaše in Najino veselje nastopili Modrijani, ansambel Saša Avsenika, Navihanke, stand up komik Klemen Bučan in še mnogi drugi. Privoščite si nasmejan večer in s tem podarite nasmeh še drugim.

Priporočamo