Znani Slovenci bojkotirajo zimo

13. 2. 2019 | Vir: Lady
Deli
Znani Slovenci bojkotirajo zimo (foto: Profimedia)
Profimedia

Zimske temperature, mraz, sneg in virusna obolenja so v teh dneh zajeli Slovenijo, a smo opazili, da je kar nekaj znanih obrazov spakiralo kovčke in se odpravilo na drug konec sveta, kjer se prepuščajo uživanju na peščenih plažah in tropskemu vzdušju. Tako so vsaj za nekaj časa pobegnili v raj na zemlji.

Ivjana Banić (Karibi)

Radijska voditeljica Ivjana Banić je zagotovo ena od tistih, ki bi jim lahko zavidali zadnje mesece življenja, saj že od novembra živi na karibskih otokih, kjer je s partnerjem Rokom, ki se ukvarja s turizmom, in njunima otrokoma že popolnoma usklajena z domačini. “Četrti mesec bo že, kar živimo tukaj in so Karibi naš dom. Vsak dan dobim vprašanje, ali se ne mislimo vrniti, ali nič ne pogrešam doma, radia, kako je tukaj, kako do sem, po čem so hruške in ali je ganja res prepovedana. Pa lej, ne skrivam, da sem od tega razgleda zadeta ko opica. Na našem otoku jih ni. Opic, ne ganje. Je pa slednja prepovedana, ja,” je svoje videnje Karibov opisala Ivjana, ki pravi, da se barve oceana ne more naveličati.

“Tako prozorno in kristalno, da se vidita vsaka riba in želva, ki je večja od pokrova za kanto, ki pridejo mimo. (smeh)” S hčerko Vili in sinčkom Krasom spoznava vse tamkajšnje navade, tudi nakupi na karibski tržnici (⁣najbolj znana je Rasta Market) so del vsakdana. “⁣Odličen je 'golden apple', ki se lahko poje kot navadno jabolko, še boljše je, če se iz njega naredi sok. Potem so pa tukaj še tiste tipične tropske njamarije, kot so banane (6 vrst), mango, avokado, ananas, ki diši in je sladek. Doma to kupujem pri Šefiki, ki ima letalsko sadje. Danes naročiš, čez tri dni pride iz Južne Amerike. ⁣Ker me skrbi, da bom shujšala in da bodo kile, ki sem jih doma skrbno gor vrgla z žretjem čipsa, si bom ananas na debelo polila s čokolado. (smeh)”

Tina Gorenjak (ZDA)

Igralka Tina Gorenjak je v leto 2019 stopila čez lužo, v družbi flamingov. “Malo z zamudo, iz daljnih krajev, iz srca. Želim vam čudovit skok v 2019! Naj bo čudovito, inspirativno, srčno, srečno, ustvarjalno, veselo, bogato in zaljubljeno leto!” je zapisala nova kandidatka šova Zvezde plešejo, kjer se bo z znanimi Slovenci borila za plesno lovoriko, izziva pa se že zelo veseli. “Z gledalci, plesalci in sotekmovalci si želim deliti radost ob plesu in veliko čudovitih trenutkov, ki nas bodo nasmejali in zabavali.” Ples je zanjo prva ljubezen: “Kot otrok in najstnica sem plesala izrazni ples. Ob sprejemu na igralsko akademijo se plesu nisem mogla več veliko posvečati, vendar je ostal moja ’prva ljubezen’.”

Tilen Grah (Havaji)

Nekdanji mister Slovenije Tilen Grah se je z dekletom za mesec dni preselil na Havaje, saj je bila to njegova velika želja. “Že od otroštva sem se želel vsako jutri zbuditi in posvetiti dan deskanju. Mivka, valovi ter sonce so najlepša kombinacija.” In ravno to se mu je uresničilo.

“Ko sva si nekega jutra sposojala desko, sem se pogovarjal z osebo za pultom o potovanjih in dejal je, da komaj čaka na trenutek, ko bo tudi on lahko potoval po svetu. V tistem trenutku sem pomislil nase pred nekaj leti. Imel sem določene želje, med njimi tudi potovanja, na katerih bi lahko surfal. Nekako pa sem vedno našel razlog, zakaj ne morem iti. Ne razumite me narobe, razumem, da pridejo trenutki, ko nekdo enostavno ne more potovati zaradi določenih okoliščin, ne glede na to, kakšno ogromno željo ima. Želim le povedati, da velikokrat vidimo ovire tam, kjer jih v resnici ni, in te nas zadržujejo, da bi začeli uresničevati svoje želje,” razmišlja Tilen, ki ga je življenje na otoku naučilo marsičesa novega.

“Tempo življenja je bistveno počasnejši in naučiš se, da je za vsako stvar potreben čas. Stvari ne moreš prehitevati.. Če sva želela na primer surfati in valovi niso bili ustrezni, sva morala počakati drug dan. Enako je pri vsakodnevnih ciljih, ki si jih zadamo, in pri željah, ki jih imamo. Enostavno včasih ni pravi trenutek. Ustavi se, ozri se naokrog in razišči še druge možnosti.”

Špela Grošelj (Tajska)

Priljubljena slovenska pevka in televizijska voditeljica Špela Grošelj se je pred dnevi vrnila s svojega tradicionalno poletno obarvanega dopusta na Tajskem, ki ga redno izkoristi v našem zimskem času. Polna energije nam je razkrila nekaj zanimivosti z oddiha, na katerega se je odpravila s fantom Gregom, ter odgovorila na naše vprašanje, ali že ima nabrušene pete za šov Zvezde plešejo.

“Letošnje zimsko, a poletno obarvano potovanje je bilo eno od boljših! Tajska je dežela prijaznih ljudi in nasmehov, zato sem se tja vrnila že petič. Z Gregom sva uživala v dobri hrani, lepem morju in v krasnih razgledih, kjer so res lepe sledi v naju pustili ljudje, ki sva jih tam spoznala. Predvsem bi izpostavila zakonca Klaič, ki tam živita že 11 let in sta bila res gostitelja z veliko začetnico. Ta dopust sva s fantom izkoristila za polnjenje baterij, saj bova energijo v naslednjih mesecih zelo potrebovala. Je pa res, da sem tudi že glasbeno dejavna, saj med drugim pripravljam novo pesem, ki bo izšla v naslednjih mesecih,” nam pove Špela in doda: “Ples imam rada že od malega. Vesela sem, da rad pleše tudi moj Grega, zato se ob vsaki možnosti oz. priložnosti skupaj zavrtiva po plesišču. Plesala sva tudi na Tajskem, ko smo šli zvečer malo ven. in vsekakor naju bo ples povezoval tudi v prihodnje.”

Nika Veger (Mehika)

Lepotna strokovnjakinja in partnerica televizijskega voditelja Petra Polesa, Nika Veger, je z družino raziskovala polotok Jukatan v Srednji Ameriki in s hčerkama Amalijo in Belo spoznavala mehiško kulturo, kjer se je hitro vpeljala predvsem v ležeren stil življenja in tamkajšnje modne smernice. “S približno sedemurno razliko maham ob zvokih številnih ptic iz džungle. Jukatan si bom zapomnila po avdio odtisu ptic, marijačijev, majevskih piščali, vetra v mogočnih krošnjah dreves in prodajalcev spominkov.”

Kot pravi turisti so obiskali tudi karibsko obalno mestece Tulum, ki slovi kot nahajališče najbolje ohranjenih starodavnih ruševin Majev. Tega si bodo zapomnili tudi po številnih kuščarjih, ki so se potikali okrog njih, in predvsem po veliki gneči turistov, ki so ji z veseljem ušli. Svoj mir so našli na plaži, kjer je v družbi hčerkic zgradila kar nekaj peščenih gradov v obliki morskih živali.

Miša Kocbek Margan (Singapur)

Nekdanja sanjska ženska se je z možem Gorazdom odpravila v Azijo, kamor ju poslovne poti vodijo vsako leto. Tokrat sta izbrala Singapur, kar je bila Mišina dolgoletna želja.

“Da vidim to čudovito zeleno mesto in obiščem znamenite rajske vrtove. Vzela sva si električne skiroje, ki jih najameš za nekaj centov na minuto in se voziš, kolikor želiš, tako res lahko super spoznaš mesto in se hitro premikaš po ulicah. Vidiš vse, česar ne moreš, če greš pod zemljo na MRT ali podzemno železnico. Po mestu imajo na različnih mestih točke, kjer lahko te električne skiroje tudi pustiš. Res noro funkcionira zadeva. Nama je bilo res všeč. Le vreme naju je malo presenetilo. Prvi dan sva imela oblačno, potem pa dežne nevihte. Želela sva obiskati še otok Sentosa, ki velja za krasno turistično točko, vendar nama ni uspelo. Očitno bova morala še enkrat v Singapur. Ko vidiš ta velika mesta, kako živijo, delujejo (Singapur ima okoli pet milijonov prebivalcev), šele vidiš, kako omejeni smo doma, vsaj pri nekaterih stvareh. (smeh)”

Po Sinagapurju pa sta si privoščila še nekaj dni Tajske, kar je njuna tradicionalna destinacija že zadnjih 11 let. “Tam ležim na bazenu, gledam morje in berem knjige. Ugotovila sem, da sem jih vzela premalo.”

Primož Brezec (Maldivi)

"Prav paše se odpraviti nekam in pogreti, ko doma vlada zima," nam je zaupala žena nekdanjega košarkarskega asa Primoža Brezca Nada, ki se je z družino odpravila na rajsko otočje v Indijskem oceanu. "Maldivi so resnično raj na Zemlji, tukaj se človek spočije in napolni s pozitivno energijo."

Primož in Nada sta s hčerkama Niko in Evo izkoristila vse, kar ponuja tropsko gostoljubje, od poležavanja na dolgih peščenih plažah, do kopanja v kristalno čistem turkiznem morju in spoznavanja raznovrstnega podvodnega sveta, ki je bilo v veselje predvsem najmlajši članici družine. Primož, ki je pred leti aktivno igral tudi v najmočnejši košarkarski ligi NBA, je z družino tako živel tudi čez lužo, natančneje v Miamiju, zato jim je vsakdanjik ob morju prirasel k srcu.

Besedilo: Anja P. Kontrec, Alojz Petrovčič // Fotografije: osebni arhiv, Instagram