Zvezde plešejo: Poles ne razmišlja o favoritih

Zvezde plešejo: Poles ne razmišlja o favoritih (foto: Miro Majcen) Miro Majcen
Vir: Lady
12. 4. 2017

Že skoraj dva meseca naše zvezde plešejo s profesionalnimi plesalci pred očmi sodnikov: vrhunska plesalca in večkratna svetovna prvaka Katarina Venturini in Andrej Škufca, modna oblikovalka Nika Urbas Ambrožič in televizijski voditelj ter igralec Lado Bizovičar, svoje mnenje pa povedo seveda tudi gledalci.

Ustvarjanje in sodelovanje v takšni oddaji je pravi sprint, saj se teden pač vedno prehitro obrne, ko želiš izpiliti kakšno plesno točko, tokrat pa smo pokukali v zakulisje oddaje, se družili z njenimi ustvarjalci in poklepetali z voditeljem Petrom Polesom, ki se je zdaj znašel v vlogi voditelja, pred leti pa je bil sam tekmovalec v istoimenskem šovu. 11 let po tem, ko je Peter Poles zmagal v šovu Zvezde plešejo, ki je potekal v okviru oddaje Spet doma Maria Galuniča na nacionalni televiziji, je postal voditelj v takem šovu. Kako nastaja oddaja, kakšna je energija med plesalci in zvezdami, kakšni so njegovi spomini na plesni parket? In kako vse skupaj sploh zmore, saj se hkrati še seli s svojo družino v hišo?

Vpet v nastajanje šova

Prav tako kot plesalcem, ki trenirajo po vsaj tri ure na dan, da bi čim bolje izpilili svoje plesne točke in navdušili žirante in gledalce, tudi Petru Polesu, ki vodi oddajo skupaj s Taro Zupančič, vzamejo priprave kar cel teden, nam je zaupal. "Po nedeljskem šovu si v ponedeljek vzamemo nekaj časa za počitek, potem pa že začnemo premišljevati, kaj bomo naredili za naslednjo oddajo. V sredo nato dobimo prve posnetke z vaj, da vidimo, kaj kdo pleše in kaj se dogaja med plesalcema, torej med profesionalnim plesalcem in zvezdo, ki pleše. Vidimo, kakšni so treningi in kaj bomo vkomponirali v oddaje. Punce, ki pripravljajo posnetke vaj plesalcev, potrebujejo kakšen uvod za predstavitev plesa ... Skratka, celostno pripravljamo oddajo. Potem pa v četrtek in petek dejansko nastaja ta scenarij, saj gre zdaj še za triurno oddajo, naslednji teden bo dolga dve uri in 45 minut, potem pa dve uri in pol. A je vseeno to zelo dolga oddaja, ki vzame čas. In potem je tu še polno malenkosti – treba je pripraviti na primer tudi del za oglaševalce. Res je, da smo večino časa kar skupaj, ker je to dobro za oddajo, saj tako dobim vse aktualne informacije, kaj se parom dogaja na treningih, kaj je torej treba omeniti. Na primer pri Igorju, ki se je zastrupil in je za oddajo že dobro, da se tudi to pove. Da se čim bolj celostno predstavi, kaj se je parom dogajalo čez teden."

Peter je v takem šovu že sodeloval

Peter še pove, da so ustvarjalci oddaje tako stalno skupaj, še celo takrat, ko v resnici niso: "Če nismo skupaj, si pa pošiljamo dobro energijo," se pošali.

Sicer pa se spomnimo, da je tudi Peter plesal v različici šova Zvezde plešejo, ki so jo pred leti predvajali na Televiziji Slovenija, potekala pa je v okviru oddaje Spet doma, ki jo je vodil Mario Galunič. In ne le to, Peter je takrat celo priplesal zmago, plesal je v paru s profesionalno plesalko Tino Jarc Šifrar. Pravi, da ga ob gledanju plesalcev in zvezd pete nič kaj bolj ne srbijo kot sicer: "Ah, jaz vedno plešem."

Ga pa navdušujejo odnosi, ki se pletejo med plesalci, ter to, kako zvezde napredujejo v gibanju in plesnem znanju. "Res je, to me najbolj fascinira – kako zelo so vsi plesalci napredovali. Tudi sam se spomnim, da sem pri sebi opazil, da nekatere stvari kar ponotranjiš, na primer držo pri standardnem plesu, nekatere osnove kar ostanejo s tabo. In tako tudi zdaj vidim, da zvezdniki vse bolj postajajo plesalci: se drugače premikajo, drugače pristopijo k plesu, saj so zdaj že usvojili osnove. Zdaj trenirajo že mesec in pol, saj so začeli tri tedne pred prvo oddajo. In zdaj se že opazi, da je njihovo gibanje bolj plesno." Seveda pa je to rezultat dela in še enkrat dela. "To sem razlagal tukajšnji ekipi – da si sploh ne predstavljajo, koliko dela je to. Verjetno si tudi same zvezde niso predstavljale, da bodo 'padle' v ples v taki meri. Ker trenirati tri ure na dan ni mačji kašelj, sam se tega še predobro spomnim. In en teden je malo, da izpiliš točko, no, sicer pa je časa za treninge navadno vedno premalo. Vedno lahko greš še bolj v detajle, ker je treba zadovoljiti tudi Andreja (Andrej Škufca, sodnik v oddaji, op. a.). Moram pa reči, da res napredujejo."

Spletle so se prijateljske vezi

O favoritih Peter niti ne razmišlja: "Mislim, da je super, da so zvezdniki sploh pristopili k tej oddaji. Napredovali bodo plesno, a še pomembnejše je, da so se spletle prijateljske vezi med njimi in da se oblikuje neka družina, tako da menim, da bodo pridobili na več področjih. Sicer bo res eden izmed njih na koncu zmagovalec, a tedenski sistem tega šova je tako nepredvidljiv. Lahko si zelo dober, potem pa ti gre kakšen teden malo slabše in si takoj slabše ocenjen, gledalci tudi niso več navdušeni in hitro lahko odpadeš, čeprav si bil prej vedno zelo dober. In priznam, da dejansko nimam favorita. Vsak po svoje ima kakšne dobre karakteristike, različne osebnosti ... Kaj naj rečem, v tem šovu res uživam!"

Pa Tara? "Tara je fajn. Iz petminutne oddaje je prišla v triurno oddajo, kar je zanjo res velik preskok. A se je znašla. Sama si pripravljava tekste in moram reči, da res dobro sodelujeva." Peter nam je še zaupal, da je še vedno v procesu selitve, ki menda traja že zelo dolgo. "Res se selimo, a to traja že tako dolgo, da me to nič ne ovira pri delu. S selitvijo se nam preprosto ne mudi."

Eva Jandl