Ne Camilla, to je bila v resnici velika ljubezen kralja Karla in mnogi so na to že čisto pozabili

26. 2. 2024
Deli
Ne Camilla, to je bila v resnici velika ljubezen kralja Karla in mnogi so na to že čisto pozabili (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdaj je jasno, da je pred Camillo kralj Karel v resnici noro ljubil to lepotico.

Življenje kralja Karla III je vedno zanimalo javnost. Ne le zato, ker je bil britanski prestolonaslednik, ampak tudi njegovo zasebno življenje. Vsi poznajo njegov žalosten zakon s princeso Diano, ki je trajal 15 mučnih let, v katerih sta drug drugega večkrat varala, najbolj znana ljubimka v britanski zgodovini pa je danes njegova žena, kraljica Camilla.

Njuna ljubezenska zgodba, ki se je začela pred pol stoletja, je znana po vsem svetu, manj znane pa so nekatere druge Karlove ljubezni, na primer Dale Tryon, pozabljena kraljeva ljubica, ki je žal umrla kmalu za Diano, pa tudi Lucia Santa Cruz, njegova prva prepovedana ljubezen, ki ga je seznanila z žensko njegovega življenja - Camillo Parker Bowles. Karel naj bi bil nor na Lucio, a njuna ljubezen je bila nemogoča.

Profimedia

Lucia in Karel sta se spoznala in zaljubila na Trinityu na Univerzi v Cambridgeu, kjer jo je lord Reb Butler najel kot asistentko. Karel je bil omamljen z njeno lepoto, pa tudi z njeno izobrazbo, saj je bila zelo uspešna jezikoslovka, govorila je štiri jezike in imela številne diplome in nagrade na tem področju. Njen oče je bil čilski veleposlanik v Londonu in je pogosto potovala z njim. Tako je prišla v Anglijo, kjer je leta 1969 spoznala Karla. Medsebojna ljubezen se je razplamtela, a vsem je bilo jasno, da ne bo ostala in postala del kraljeve družine. Lucijin bratranec je nekaj let kasneje britanskim medijem povedal, da je bila to 'prva prava ljubezen' bodočega kralja. Lady Elizabeth Anson, Karlova sestrična in Luciina prijateljica, je bila enakega mnenja.

"Bila je njegova prva prava ljubezen v življenju"  je nekoč dejala. Princ je bil pripravljen, da postane njegova muza. Odpeljal jo je v Balmoral, jo predstavil kraljici Elizabeti in drugim številnim sorodnikom. Vendar je imela usoda očitno drugačne načrte za oba. "'Moj oče je bil pet let veleposlanik Čila v Londonu, potem pa se je vrnil v Čile. Ostala sem in izkazalo se je, da Camilla živi v isti stavbi. Ona je bila v prvem nadstropju, jaz pa v drugem. Postali sva tesni prijateljici, ker je bila sama in je bila zelo velikodušna in prijazna do mene. Nikoli ne bom pozabila prvega božičnega praznovanja, ki sem ga preživela z njeno družino," je nekoč dejala Lucia, poroča Glossy.

Čeprav ga je ljubila, je Lucia vedela, da ni dekle, s katerim bi Karel ostal, zato ga je predstavila svoji dobri prijateljici Camilli in to je bil trenutek, ki bo za vedno spremenil življenje bodočega kralja Velike Britanije.

"Camila je bila zelo topla oseba in mislil sem, da bi bilo dobro, če bi jo imela v svojem življenju. Ko se je Karel ob neki priložnosti ustavil pri meni na pijači, sem ga vprašala, ali bi imel kaj proti, če pride tudi Camilla", se je v enem izmed redkih intervjujev spominjala Lucia Santa Cruz. Kot trdi biograf Jonathan Dimbleby v svoji knjigi o Karlovem življenju, se je takoj zaljubil v Camillo.

Nato se začne druga, nekoliko prepovedana ljubezen, ki je rušila tabuje, premikala meje in kraljici povzročila številne neprespane noči. Par se je ločil po letu dni zveze, ko se je Karel pridružil kraljevi mornarici, Camilla se je poročila, Karel pa je v osemdesetih začel razmerje z Diano. Vse ostalo je zgodovina.

Dolgo je trajalo, da je par, ki se ni nehal ljubiti, končno končal skupaj, kljub vsemu pa je njuna ljubezen premagala vse ovire. Kraljica Elizabeta je tik pred smrtjo postavila precedens in v nagovoru narodu izrazila željo, da bi Camilla sedela na prestolu poleg njenega sina. Nekdanja prinčeva ljubica in ena najbolj osovraženih oseb v britanski javnosti je postala kraljica soproga, v težkih dneh, ko se kralj Karel bori z rakom, pa se od njega ne loči in je njegova glavna opora.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord