Hiša, ki da več, kot porabi

1. 11. 2019 | Vir: Story
Deli
Aktivna hiša Lumar Primus-R 150 iEDITION v Dragomlju. (foto: Foto: Lumar)
Foto: Lumar

V Dragomlju so predstavili prvo certificirano aktivno hišo v Sloveniji. Šli smo jo pogledat - je lepa, trajnostna, narejena iz slovenskega lesa.

Kopalnica s finsko savno.
Hišo odlikujejo čiste linije, sodobnost in kompakten dizajn.
Hiša ima odprto zasnovan bivalni prostor v pritličju, ki združuje kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom.
Dogodek je povezoval Boštjan Romih, posebna glasbena gostja pa je bila Nuška Drašček.
Lone Feifer, generalna sekretarka v Active House Alliance iz Bruslja, je Marku Lukiću, direktorju podjetja Lumar, podelila prestižen certifikat Active House.
V ponudbi iEDITION, v Lumarju so jo razvili s podjetjem BMW Slovenija in njihovo znamko BMW i, so dodali solarni nadstrešek in polnilna postajo za e-avtomobile.

Ljudje bomo čedalje večkrat slišali besede, kot so aktivna, varčna, inovativna, nizkoenergijska hiša, obnovljiva, taka, ki ne obremenjuje okolja ... Če so do zdaj pri podjetju Lumar delali vzorčne hiše, pa smo v Dragomlju pri Domžalah vstopili v hišo, ki bo na voljo kot prodajni izdelek.

Ta hiša je grajena po konceptu LUMAR ZERO EMISSION LIVING® in je skupek desetletja razvojnih korakov, idej, konceptov in trdega dela. Podjetje, ki uspešno deluje že 26 let in na domačem ter tujem trgu slovi predvsem po razvoju in proizvodnji vrhunskih energetsko varčnih skoraj ničenergijskih objektov, je ob tej priložnosti prejelo prestižen certifikat Active House, ki “potrjuje, da omenjeni koncept resnično predstavlja trajnostni koncept gradnje, saj ima jasno in prepoznavno oblikovalsko DNK treh načel Active House, ki so energija, okolje in udobje. Lumarjeva aktivna hiša v Dragomlju je lep primer, kako lahko zgradba ustvari zdravo in udobno življenje za svoje prebivalce z minimalnim odtisom in podnebnimi vplivi,” je ob predaji certifikata dejala Lone Feifer, generalna sekretarka v Active House Alliance iz Bruslja. Poudarila je, da je vizija Active House načrtovanje stavb, ki dajejo več, kot porabijo. “Specifikacija Active House vsebuje tako kvantitativne kot kvalitativne kriterije. Vsak od principov ugodja, energije in okolja je razdeljen v tri podkriterije in ti kvantitativni parametri predstavljajo devet najpomembnejših tematik za vrednotenje stavbe po shemi Active House, med katerimi je še posebej treba izpostaviti kakovost notranjega zraka, dnevno svetlobo in vpliv na okolje,” je še pojasnila tuja gostja.

“S to hišo smo naredili še večji korak v razvoju trajnostnih stavb in k uresničitvi naše filozofije ustvarjati stavbe z minimalnim vplivom na okolje, nizkimi stroški obratovanja in vzdrževanja ter najvišjo stopnjo bivalnega ugodja. Te rešitve predstavljamo kot standarde za vse naše bodoče hiše,” je ob odprtju hiše dejal Marko Lukić, direktor Lumarja.

Lumarjevi ambasadorji Mitja Petkovšek (Moja hiša je stara deset let in je seme te hiše. Čestitam!), Marko Potrč (Svojim prijateljem si ne upam povedati, kako nizke položnice plačujemo, odkar smo v Lumarjevi hiši.) in Jakov Fak (Zadovoljen sem, da nimamo klimatskih naprav, ampak vseskozi svež zrak. Je res dobra klima, saj smo v tej hiši že povečali družino).