Razstava o legendarnih torbicah Marjete Grošelj

Razstava o legendarnih torbicah Marjete Grošelj (foto: Matija Tomc, osebni arhiv) Matija Tomc, osebni arhiv
27. 2. 2015

Novina modna mrha in modna navdušenka Manja Plešnar, Barbara Por Hrovat in Julia Kaja Hrovat iz trgovine Divas Vintage v Ljubljani v sklopu festivala ženskosti Femme Feminite pripravljajo edinstveno razstavo, ki temelji za zgodbah v ozadju ekskluzivnih torbic, ki jih že skoraj 50 let ustvarja slovenska oblikovalka Marjeta Grošelj. Razstava, ki so ji nadele ime Zato ker je G. bo nastala v sodelovanju z lastnicami teh prestižnih torbic, ki navdušujejo več generacij slovenskih žensk.

"Pozivamo dame, da se javijo in pokažejo, kakšne torbice znamke Grošelj se skrivajo v njihovih omarah. Naj izkoristim ta trenutek za to, da jih povabim na dogodek, ki bo 27. februarja ob 18. uri v trgovini Divas Vintage, na Gosposki ulici 3 v Ljubljani," pojasni Manja.

Gre namreč za posebno razstavo, ki se odlično povezuje s 50-letnico obstoja znamke Grošelj. Protagonistke zgodbe bodo namreč ženske, ki že vrsto let prisegajo na torbice s podpisom legendarne oblikovalke nepogrešljivega ženskega modnega dodatka. "Najbolj se veselim slišati zgodb, ki pripadajo torbicam, in da te zgodbe povežem v stajlinge z vintidž oblačili in temi imenitnimi torbami," pove Kaja, ki se bo kot modna oblikovalka in ljubiteljica vintidža izkazala tudi v vlogi stilistke. "Ženske, ki bodo svoje torbice posodile za razstavo, bodo vanjo bolj osebno vključene. Odkrivali in poudarili bomo najbolj zanimive zgodbe, ki se navezujejo na torbice s podpisom Grošljeve. Istočasno pa jih bomo medgeneracijsko povezali s skupnimi stajlingi in modnimi fotografijami, ki bodo samo še bolj podkrepile to zanimivo razstavo, kjer bomo odkrivali pomen ekskluzivnosti in ženstvenosti," doda Manja, ki se že veseli avtorsko podkrepiti zgodbe posameznic, ki se bodo odločile za sodelovanje.

"Veselim se, da lahko končno svojo strast do ekskluzivnosti povežem v razstavo. In upam, da nam uspe pridobiti tudi nekaj torb, ki bodo namenjene dražbi za varno hišo za ženske," doda Barbara Por Hrovat, ki vodi izjemno vintidž trgovino Divas Vintage v središču Ljubljane.

IMA JO TUDI NOVINA MODNA MRHA

Manja Plešnar je seveda – tako kot večina žensk – povsem nora na torbice, sploh pa na tiste, ki jih dela Grošljeva.

"Joj, vse bi imela. Velikokrat se ustavim v njeni trgovini, kjer se na koncu zaklepetam z gospo Marjeto in odpeketam naprej. Nisem še zbrala dovolj 'poguma', da bi si sama omislila eno, imam pa v načrtu čim prej kupiti kakšno v črni barvi. Sicer imam eno doma, ki pa sem jo prejela v dar od ljube prijateljice. Služila mi bo vse življenje in ravno to je čar njenih torbic – da so kvalitetne in brezčasne. Gospo Grošelj sem spoznala, ko sem pred leti z njo naredila intervju. Prav prijetno sva kramljali o modi in vsem lepem," pove Manja, ki je na idejo o razstavi prišla že pred leti, a se je moralo vse 'poklopiti', da je dejansko prišlo do izpeljave začetne ideje.

"Ker ne verjamem v naključja, vem, da sta Barbara in Kaja v moje življenje vstopili s posebnim namenom. Brez njiju te razstave ne bi bilo mogoče izvesti. Komaj čakamo, ker smo vse velike oboževalke ekskluzivnosti".

Zoja Ahlin

Priporočamo