Rešitev za večno dilemo: Ali lahko zamrznemo pire krompir, če smo ga pripravili preveč?

16. 10. 2021
Deli
Rešitev za večno dilemo: Ali lahko zamrznemo pire krompir, če smo ga pripravili preveč? (foto: Profimedia)
Profimedia

Pire krompir ali krompirjev pire je klasika. Priloga – velikokrat tudi pri prazničnih kosilih –, s katero ne morete zgrešiti. Vendar se včasih zgodi, da ga pripravimo preveč.

Morda ste se že spraševali: lahko pire krompir zamrznemo? Absolutno.

Kar vam bo prišlo morda prav tudi pri načrtovanju naslednjih praznikov. Hkrati pa vam ne bo treba stran metati ostankov.

Neverjetno, a še kako resnično: RIŽ je pogosti krivec za ZASTRUPITEV s hrano, zato bodite pazljivi!

V nadaljevanju preverite, kako pire krompir zamrzniti in najboljši način, kako ga ponovno pogreti, da bo ostal slasten in kremast.

Kako zamrzniti pire krompir

Pravzaprav ni posebnega recepta. Pomembno pa je, kateri recept za pire krompir uporabite.

V poštev pride katerikoli recept, ki vključuje smetano ali mleko in maslo. Vsebnost maščobe je pri zamrzovanju namreč ključnega pomena za ohranjanje okusa in teksture vašega najljubšega pire krompirja.

Če se odločite pire krompir zamrzniti, je preprosto: ohlajenega naložite v posodo, ki je primerna za zamrzovanje, na posodo zapišite datum in postavite v zamrzovalnik. Metoda je primerna tudi za zamrzovanje pireja iz sladkega krompirja.

Kako dolgo lahko hranimo krompir v zamrzovalniku?

Po podatkih USDA se lahko zamrznjen krompir v zamrzovalniku hrani do dva meseca.

Kako zamrznjen pire krompir ponovno pogreti

Če vam čas dopušča, je najbolje, da ga odmrznete v hladilniku. Ko je odmrznjen, ga lahko ponovno segrejete na naslednje načine:

V ponvi na srednje visoki temperaturi. Občasno premešajte, da se v celoti segreje na pravo temperaturo.

V mikrovalovni pečici v pokriti skledi – za približno 5 minut oziroma prilagodite svoji mikrovalovni pečici. Občasno premešajte.

V pečici v večji posodi s pokrovom za približno 30 minut oz. dokler ni segret do želene temperature.

V električnem loncu za počasno kuhanje – pri nizki temperaturi 2 do 4 ure. Občasno premešajte.

Ponovno segret pire krompir bi moral biti prav takšen kot pravkar pripravljen. Če se vam zdi, da je suh in brez okusa, dodajte kapljico mleka ali smetane ali žličko masla oz. po okusu in po potrebi še malo posolite in popoprajte.  

Lahko pa ga še izboljšate. S kislo smetano denimo in popraženo slanino, s popraženim česnom ali limono in zelišči.

Preberite več na Aktivni.si

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec