Umetno inteligenco smo vprašali, kako pripraviti 3 obroke na dan za 5 evrov, tu pa so odgovori in predlogi jedilnikov!

28. 11. 2024
Deli
Umetno inteligenco smo vprašali, kako pripraviti 3 obroke na dan za 5 evrov, tu pa so odgovori in predlogi jedilnikov! (foto: Profimedia)
Profimedia

V luči naraščajočih cen živil in hitro bližajočega se veselega decembra marsikdo malce "popusti" in si privošči nekaj razkošja pri hrani.

To je lepo, ko pridejo na obisk prijatelji in sorodniki, a zato je morda treba "priškrniti" nekje drugje - in to lahko naredimo pri vsakdanjih jedilnikih, ki so bolj preprosti kot takrat, ko so v hiši obiski. No, malce smo povprašali umetno inteligenco, kako pripraviti okusne obroke za približno pet evrov na dan. Predlogi, ki so ponujeni, se nam zdijo res zanimivi - in koristini ter neboleči za denarnico.

Preberite še: Nikar ne zavrzite tekočine od kislih kumaric, presenetilo vas bo, za kaj vse je koristna (in kako je lahko v pomoč)

Tako smo izvedeli, da je pri nas mogoče pripraviti polnovreden in zdrav obrok za celo manj kot pet evrov. Pametno je, da se odločimo za raznovrstna in sezonska živila in načrtujemo nakup. Tukaj je nekaj možnosti - obroki so lahko pripravljeni tako, da so bogati s hranili in okusni hkrati, pa tudi primerni za vsak žep.

Zajtrk: Ovsena kaša z jabolkom in cimetom

Sestavine:

  • 100 g ovsenih kosmičev (0,20 EUR)
  • 250 ml vode ali mleka (0,10 EUR)
  • 1 srednje veliko jabolko (0,30 EUR)
  • pol žličke cimeta (0,05 EUR)
  • majhna žlica medu ali sladkorja (0,10 EUR)

Priprava:

  1. V loncu zavrite vodo ali mleko.
  2. Dodajte ovsene kosmiče in kuhajte na zmernem ognju, dokler se ne zgostijo (približno 5 minut).
  3. Medtem olupite in narežite jabolko ter ga dodajte kaši.
  4. Po okusu dodajte cimet in malo medu za sladkost.
  5. Zajtrk postrezite topel, po želji pa ga okrasite s sezonskimi oreščki.

Cena: približno 0,75 EUR na porcijo

Kosilo: Enolončnica iz fižola in zelenjave

Sestavine:

  • 200 g suhega fižola (0,40 EUR)
  • 1 korenček (0,20 EUR)
  • 1 krompir (0,15 EUR)
  • 1 čebula (0,10 EUR)
  • 2 stroka česna (0,05 EUR)
  • 1 žlica paradižnikove mezge (0,10 EUR)
  • Sol, poper, lovorov list (0,05 EUR)
  • Malo olja za praženje (0,05 EUR)

Priprava:

  1. Fižol čez noč namočite in naslednji dan kuhajte v slani vodi približno 1 uro, dokler se ne zmehča.
  2. V velikem loncu segrejte malo olja in na njem pražite sesekljano čebulo ter česen.
  3. Dodajte narezan korenček in krompir ter pražite še 5 minut.
  4. Dodajte kuhani fižol, paradižnikovo mezgo, lovorov list ter začimbe in zalijte z vodo tako, da je vse potopljeno.
  5. Kuhajte na zmernem ognju še 20–30 minut, dokler se zelenjava popolnoma ne zmehča.
  6. Na koncu po potrebi še začinite s soljo in poprom.

Cena: približno 1,00 EUR na porcijo

Večerja: Solata s tuno in kuhanim jajcem

Sestavine:

  • 1 velika glava solate (0,50 EUR)
  • 1 paradižnik (0,30 EUR)
  • 1 kumara (0,30 EUR)
  • 1 konzerva tune v lastnem soku (1,00 EUR)
  • 2 kuhana jajca (0,40 EUR)
  • Malo olivnega olja (0,10 EUR)
  • Sol, poper in limonin sok (0,05 EUR)

Priprava:

  1. Operite in narežite solato, paradižnik in kumaro.
  2. Odlite tuno in jo dodajte v skledo.
  3. Dodajte na kolobarje nareženi kuhani jajci.
  4. Za preliv zmešajte olivno olje, sol, poper in limonin sok.
  5. Vse sestavine prelijte z prelivom in dobro premešajte.

Cena: približno 2,35 EUR na porcijo

Skupna cena za vse obroke je nekaj več kot štiri evre. No, če želite varčevati in uporabljati sezonska živila, je tukaj nekaj predlogov, ki jih velja upoštevati:

  1. Nakupujte lokalno: Sezonska zelenjava in sadje so cenejši, boljši za zdravje in imajo manjši okoljski odtis.
  2. Kupujte v večjih pakiranjih: Količinske nakupe, kot so fižol ali ovseni kosmiči, je smiselno kupovati v večjih pakiranjih, saj je cena na enoto nižja.
  3. Izkoristite akcije in popuste: Spremljanje promocij v lokalnih trgovinah vam lahko omogoči, da kupite potrebne sestavine po nižjih cenah.
  4. Prilagodite recepte: Poletni in zimski jedilniki naj vključujejo tiste vrste zelenjave, ki so takrat v sezoni (npr. poleti bučke, paprika, paradižnik; pozimi korenje, krompir, zelje).

Zagotovo se še sami spomnite kakšnih drugih jedi oziroma kombinacij, ki jih lahko vpeljete v jedilnik, ne da bi pri tem preveč zapravili. Lepo je, da nam tudi v veselem decembru ostane kakšen evro v denarnici in da se kljub temu imamo lepo. Saj to znamo, kajne?