Pripravite jabolčni štrudelj po receptu naših babic in se vrnite v srečno otroštvo

5. 10. 2025
Pripravite jabolčni štrudelj po receptu naših babic in se vrnite v srečno otroštvo (foto: profimedia)
profimedia

Vonj po jabolčnem štrudlju je eno tistih spominov, ki nas takoj vrnejo v otroštvo in kuhinje naših babic. 

Hrustljava, zlata skorjica, sočen nadev iz jabolk, cimeta in rozin – preprosta, a popolna kombinacija, ki nikoli ne gre iz mode. To je klasika, ki se prenaša iz generacije v generacijo, domač jabolčni štrudelj pa ima vedno tisti poseben pridih topline in ljubezni.

Sestavine

Za testo:

300 g gladke moke
ščepec soli
2 žlici olja
1 žlica kisa
150 ml mlačne vode

Za nadev:

1 kg jabolk
100 g sladkorja (po želji več ali manj, odvisno od sladkobe jabolk)
1 vaniljin sladkor
1 čajna žlička cimeta
80 g rozin (po želji namočenih v rum)
50 g mletih orehov ali drobtin
50 g masla

Priprava

V skledi zmešajte moko in sol, dodajte olje, kis in mlačno vodo ter zamesite gladko testo. Testo mora biti mehko in elastično. Oblikujte kroglo, jo premažite z oljem, pokrijte in pustite počivati vsaj 30 minut.

Mislila, da ji sosed krade pakete: kamera razkrila pravega storilca

Medtem olupite jabolka, jih naribajte ter zmešajte s sladkorjem, vaniljinim sladkorjem, cimetom, rozinami ter orehi ali drobtinami.

Pogrnite prt, ga posujte z moko in testo previdno razvaljajte čim tanjše, nato pa ga z rokami razvlecite, da postane skoraj prozorno. Testo premažite z raztopljenim maslom, enakomerno razporedite jabolčni nadev in robove rahlo prepognite. S pomočjo prta zvijte testo v štrudelj, previdno ga prenesite v pekač, obložen s papirjem za peko, in premažite z maslom.

Pecite v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut, da dobi lepo zlato barvo. Potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.

Preberite si tudi:

To je najboljši recept za domači kruh, ki ga ni treba gnesti, je kot nalašč tudi za popolne začetnike!