Vonj po jabolčnem štrudlju je eno tistih spominov, ki nas takoj vrnejo v otroštvo in kuhinje naših babic.
Hrustljava, zlata skorjica, sočen nadev iz jabolk, cimeta in rozin – preprosta, a popolna kombinacija, ki nikoli ne gre iz mode. To je klasika, ki se prenaša iz generacije v generacijo, domač jabolčni štrudelj pa ima vedno tisti poseben pridih topline in ljubezni.
Sestavine
Za testo:
300 g gladke moke
ščepec soli
2 žlici olja
1 žlica kisa
150 ml mlačne vode
Za nadev:
1 kg jabolk
100 g sladkorja (po želji več ali manj, odvisno od sladkobe jabolk)
1 vaniljin sladkor
1 čajna žlička cimeta
80 g rozin (po želji namočenih v rum)
50 g mletih orehov ali drobtin
50 g masla
Priprava
V skledi zmešajte moko in sol, dodajte olje, kis in mlačno vodo ter zamesite gladko testo. Testo mora biti mehko in elastično. Oblikujte kroglo, jo premažite z oljem, pokrijte in pustite počivati vsaj 30 minut.
Medtem olupite jabolka, jih naribajte ter zmešajte s sladkorjem, vaniljinim sladkorjem, cimetom, rozinami ter orehi ali drobtinami.
Pogrnite prt, ga posujte z moko in testo previdno razvaljajte čim tanjše, nato pa ga z rokami razvlecite, da postane skoraj prozorno. Testo premažite z raztopljenim maslom, enakomerno razporedite jabolčni nadev in robove rahlo prepognite. S pomočjo prta zvijte testo v štrudelj, previdno ga prenesite v pekač, obložen s papirjem za peko, in premažite z maslom.
Pecite v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut, da dobi lepo zlato barvo. Potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.
Preberite si tudi: