Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan pojeste eno trdo kuhano jajce? To vas bo presenetilo!

12. 6. 2024
Deli
Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan pojeste eno trdo kuhano jajce? To vas bo presenetilo! (foto: Profimedia)
Profimedia

Jajca so že dolgo znana kot hranljiv in vsestranski vir hrane. 

Trdo kuhana jajca so še posebej priljubljena zaradi enostavne priprave in prenosljivosti. Toda kaj se zgodi s telesom, če vsak dan pojeste eno trdo kuhano jajce? V tem članku bomo raziskali zdravstvene koristi in morebitne tveganja, povezana z vsakodnevnim uživanjem trdo kuhanih jajc.

Hranilna vrednost jajc

Jajca so bogata z različnimi hranili, ki so pomembna za zdravje telesa. Eno veliko trdo kuhano jajce vsebuje približno:

  • 77 kalorij
  • 6 gramov beljakovin
  • 5 gramov maščob
  • 1,6 gramov nasičenih maščob
  • 0,6 gramov ogljikovih hidratov
  • 212 mg holesterola
  • Različne vitamine in minerale, kot so vitamin A, vitamin B12, vitamin D, riboflavin, folat, fosfor in selen.

Zdravstvene koristi

1. Bogat vir beljakovin: Beljakovine so ključnega pomena za rast, popravilo tkiv in vzdrževanje mišične mase. Trdo kuhano jajce je odličen vir visokokakovostnih beljakovin, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, potrebne za telo.

2. Izboljšanje zdravja oči: jajca vsebujejo antioksidanta lutein in zeaksantin, ki sta povezana z zmanjšanjem tveganja za razvoj starostne degeneracije makule in katarakte. Ti antioksidanti pomagajo zaščititi oči pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

3. Krepitev kosti: jajca so dober vir vitamina D, ki je pomemben za absorpcijo kalcija in vzdrževanje zdravih kosti. Redno uživanje jajc lahko pomaga izboljšati gostoto kosti in zmanjšati tveganje za osteoporozo.

4. Podpora možganom in živčnemu sistemu: jajca vsebujejo holin, hranilo, ki je pomembno za delovanje možganov in zdravje živčnega sistema. Holin je ključen za proizvodnjo acetilholina, nevrotransmiterja, ki sodeluje pri spominu in mišični kontroli.

5. Nadzor teže: Jajca so nizkokalorična hrana, ki je hkrati nasitna. Beljakovine in zdrave maščobe v jajcih pomagajo ohranjati občutek sitosti, kar lahko prispeva k nadzoru telesne teže in zmanjšanju vnosa kalorij čez dan.

Morebitna tveganja

1. Holesterol: ena izmed glavnih skrbi glede uživanja jajc je njihov visoki vsebnosti holesterola. Eno veliko jajce vsebuje približno 212 mg holesterola, kar je več kot polovica priporočenega dnevnega vnosa. Vendar pa so raziskave pokazale, da uživanje jajc pri večini ljudi nima bistvenega vpliva na raven holesterola v krvi. Za posameznike s hiperholesterolemijo ali tiste, ki so občutljivi na prehranski holesterol, je kljub temu priporočljivo posvetovanje z zdravnikom.

2. Alergije: jajca so pogost alergen, zlasti pri otrocih. Če imate alergijo na jajca, se jim je seveda treba izogibati. Simptomi alergije na jajca lahko vključujejo kožne izpuščaje, prebavne težave in v hujših primerih anafilaksijo.

3. Salmonela: čeprav so primeri redki, lahko uživanje surovih ali premalo kuhanih jajc povzroči okužbo s salmonelo. Trdo kuhana jajca, ki so pravilno kuhana, zmanjšujejo to tveganje.

Preberite še: