Kako dolgo po kuhanju lahko še uživamo jajca?

22. 3. 2025
Deli
Kako dolgo po kuhanju lahko še uživamo jajca? (foto: profimedia)
profimedia

Da bi se izognili boleznim, ki se prenašajo s hrano, je pomembno, da znamo pravilno izbrati, pripraviti in zaužiti jajca.

Za začetek uporabljajte jajca iz zanesljivega in varnega vira.

Kako ugotovite, ali je jajce sveže?

Svežino jajca lahko preverimo tako, da ga damo v kozarec hladne vode. Sveže jajce ostane na dnu, starejše jajce pa plava na površini, kar je posledica zračnega žepa v jajcu, ki postaja večji, čim starejše je jajce.

Kako dolgo po kuhanju lahko jajca še uživamo?

Trdo kuhana jajca moramo hraniti v hladilniku. V takšnih pogojih jih lahko uživamo še sedem dni po kuhanju.

Natančneje, kuhana jajca v lupini lahko jeste sedem dni po kuhanju, tista brez lupine pa pet dni.

Pomembno je, da se jajca kuhajo približno 10 minut, da lahko stojijo.

Zamrzovanje kuhanih jajc ni priporočljivo.

Kaj pa pirhi?

Pravilo sedmih dni seveda ne velja za velikonočna jajca, če so bila izven hladilnika več kot dve uri ali celo manj, če je vroč dan.

Stopil je v razdejano kuhinjo: ni mogel verjeti, kam se je skril povzročitelj

Kuhanih jajc, ki niso bila v hladilniku več kot dve uri, nikoli ne bi smeli jesti, pravijo strokovnjaki. Torej bi morali tudi pirhe, ki jih nameravamo pojesti, hraniti v hladilniku.

Preberite si tudi:

Kokoš znesla ogromno jajce: ko so ga odprli, so v njem našli nekaj pretresljivega