Poletni dnevi in odprta okna: Kaj narediti, ko v stanovanje prileti - netopir?

24. 5. 2024
Deli
Netopir v človeških rokah (foto: Profimedia)
Profimedia

Ja, tudi to se zgodi. Seveda pa je ta položaj, ki je neprijeten tako za človeka kot za netopirja, rešljiv.

Soočenje z netopirjem, ki prileti v stanovanje, je lahko za marsikoga stresno in neprijetno. Netopirji so sicer koristne živali, saj se prehranjujejo z insekti, vendar v naših domovih niso zaželeni gosti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se na varen in učinkovit način soočiti s to situacijo.

Najprej je pomembno, da ostanete mirni. Netopirji se bojijo ljudi in se jim izogibajo. Z mirnostjo se bo stres ob takem dogodku zmanjšal - tako za človeka kot netopirja. Naslednji korak je, da zmanjšate svetlobo. Netopirji so nočne živali in jih svetloba moti. Zatemnite prostor, kjer se nahaja netopir, ter prižgite luči v drugih delih stanovanja, da ga usmerite proti izhodu.

Nato odprite vsa okna in vrata v prostoru, v katerem se nahaja netopir. Tako mu boste omogočili izhod na prosto. Poskrbite, da so poti jasno vidne, saj se bo netopir naravno usmeril proti svetlejši izhodni poti. Pustite netopirju nekaj prostora in časa, da najde pot iz stanovanja. Umaknite se v drug prostor in zaprite vrata, da netopir ne zaide v druge dele stanovanja.

Če netopir ne najde izhoda ali če želite pospešiti proces, lahko uporabite škatlo in kos kartona ali debelega papirja. Počasi se približajte netopirju, nežno pokrijte netopirja s škatlo in nato previdno zdrsite karton pod škatlo, da ujamete netopirja brez poškodbe.

Ko je netopir varno ujet v škatli, ga odnesite ven in ga previdno izpustite. Najbolje je, da ga izpustite ponoči, saj so netopirji najbolj aktivni v temi. Potem bo še najboljše, da preverite, kje je netopir vstopil v stanovanje, in poskrbite, da bodo ta mesta zaprta. Namestite mreže na okna in prezračevalne odprtine ter zaprite vse majhne razpoke in luknje, skozi katere bi lahko netopir prišel v notranjost.

Preberite še:

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik