Ali je v redu spati z mokrimi lasmi? Strokovnjaki ŠOKIRAJO z odgovori

22. 5. 2024
Deli
Ali je v redu spati z mokrimi lasmi? Strokovnjaki ŠOKIRAJO z odgovori (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi vi radi spite z mokrimi lasmi?

Po večernem tuširanju verjetno mnogi nimajo več energije, da bi si začeli sušiti lase. Čeprav običajno to ne traja tako zelo dolgo, je takrat, ko ste izčrpani, poseganje po sušilniku za lase preprosto odveč in si želite le skočiti v udobno posteljo. Toda kaj pomeni, spati z mokrimi lasmi? Odgovor so za ameriški Vogue dali strokovnjaki.

Vsi smo že slišali zgodbe o tej slabi lepotni navadi in na žalost smo tukaj, da vam povemo, da spanje z mokrimi lasmi prinaša težave. Dolgoročno je zares bolje, da lasje pred spanjem posušimo. Strokovnjaki delijo pet glavnih razlogov, zakaj bi se morali izogibati spanju z mokrimi lasmi.

Učinki spanja z mokrimi lasmi

Učinek je pravzaprav kratkotrajno zadovoljstvo, ko gre za spanje z mokrimi lasmi, zato strokovnjaki toplo priporočajo, da lase sušite s sušilcem za lase ali pa jih pred spanjem popolnoma posušite na zraku. Navajajo tudi teh pet glavnih slabih stvari, ki se zgodijo, ko las ne posušimo.

Lomljenje las

Vsi strokovnjaki se strinjajo, da je razlog številka ena, zakaj ne bi smeli spati z mokrimi lasmi, ta, da lahko prispevajo k lomljenju las. "Trenje, ki nastane med mokrimi lasmi in tkanino med spanjem, lahko povzroči razcepljene konice," pojasnjuje strokovnjakinja Bridget Hill.

"Mokri lasje so ponavadi bolj krhki, ker voda začasno prekine vodikove vezi v proteinski strukturi lasnih pramenov," dodaja dr. Hadley King, dermatolog iz New Yorka. "To poveča elastičnost, zaradi česar so lahko lasje bolj nagnjeni k lomljenju," je opozoril dr. King.

Dr. King pravi, da to še posebej velja za posebne vrste las, kot so "ravni ali valoviti lasje."

Motnje mikrobioma

Uravnotežen mikrobiom je bistvenega pomena za spodbujanje zdrave rasti las in ohranjanje splošnega zdravja las. Ko spite z mokrimi lasmi, Hillova poudarja, da lahko povečate količino znoja na glavi. To v kombinaciji z sebumom, lahko moti mikrobiom in moti zdravje in delovanje lasnih mešičkov.

Rast bakterij

Marti Harper, frizerka slavnih, pravi, da lahko spanje z mokrimi lasmi spodbudi rast bakterij na lasišču in pramenih. Dr. King se strinja in pojasnjuje, da lahko vlažne blazine ali posteljnina postanejo gojišče plesni, kar povzroči številne težave z lasiščem in lasmi. Kar nas pripelje do naslednje točke ...

Možnost izbruha aken

Ena od teh skrbi za lasišče vključuje izbruh aken na lasišču. Hillova pojasnjuje, da lahko mokri lasje zadržijo neželeno vlago in spodbudijo rast bakterij, ki povzročajo akne na lasišču, kar je lahko postane tudi srbeče ali boleče. In v najslabšem primeru: akne na lasišču se lahko spremenijo v okužbe lasišča.

Lahko poslabša dermatitis in druge bolezni 

Kot smo že omenili, dr. King pravi, da lahko spanje z mokrimi lasmi ustvari toplo in vlažno okolje, kjer lahko uspevajo bakterije in glivice. To lahko povzroči folikulitis ali poslabšanje seboroičnega dermatitisa. Hillova se strinja in pravi, da je to še posebej zaskrbljujoče za tiste, ki se že spopadajo s prhljajem, luskavico in ekcemi, saj lahko spanje z mokrimi lasmi te kožne težave še poslabša.

Preberite še:

Miha Hercog po ločitvi o Saši Lendero govori tisto, kar so mnogi že dolgo vedeli ...

Neee, takole razkošen avto zdaj vozi Nastja Gabor in tukaj so prve fotografije

Neee, je mogoče, da Saša Lendero takole skriva novega srčnega izbranca

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu