Kostanj – bodičast vir energije

18. 11. 2016 | Vir: Nova
Deli
Kostanj – bodičast vir energije (foto: Profimedia)
Profimedia

Zaradi energijske vrednosti, dobre mineralne sestave in vsebnosti nekaterih pomembnih vitaminov kostanj še danes slovi kot primerna hrana za športnike, otroke, starejše in vse, ki so izpostavljeni večjim telesnim naporom.

Hranilna sestava: glavni značilnosti sta nekoliko višja energijska vrednost in odlična mineralna sestava, ki se glede na sestavo zemlje, kjer raste drevo, močno spreminja.

Skoraj polovico sveže mase zastopajo ogljikovi hidrati, predvsem škrob. Enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev je veliko manj.

100 gramov pečenega kostanja v povprečju vsebuje 245 kcal, kuhan kostanj pa precej manj, in sicer le okoli 170 kcal, ker ima manjši delež suhih snovi.

V njem je do šest odstotkov beljakovin, okoli dva odstotka maščob in precej folne kisline.

Med rudninami je v kostanju največ kalija in fosforja, nezanemarljive pa so tudi vsebnosti nekaterih pomembnih elementov v sledovih.

Vsebuje tudi nekaj malega vitaminov C in A, po vsebnosti pa izstopajo nekateri predstavniki skupine B-kompleksa, predvsem piridoksin oz. vitamin B6.