Zakaj so svetovni modni kreatorji vedno oblečeni enako? Nam pa diktirajo vedno nove modne smernice

11. 11. 2023
Deli
Zakaj so svetovni modni kreatorji vedno oblečeni enako? Nam pa diktirajo vedno nove modne smernice (foto: Profimedia)
Profimedia

Če je geslo v njihovih kolekcijah novost, se modni oblikovalci vseeno nagibajo k prikazovanju osebnega sloga, ki je tako umirjen kot standarden. 

Končno, kakšna je vloga oblačil na telesu tistih, ki ustvarjajo modne trende? Gre nedvomno paradoks modne industrije, ki najbolj zamišljene pusti laike in amaterje. Zakaj se ob množici trendov, ki jih oblikovalci in modni ustvarjalci vsako sezono spustijo v naše omare, zdi, da je njihova garderoba sestavljena iz enakih in umirjenih kosov oblačil?

To zdaj pravi Ula Furlan o svoji mami Miši, bila je zelo neposredna

Ali ne bi modni vplivneži ravno nasprotno morali postati ambasadorji duha časa, ki ga sami ustvarjajo vsako sezono namesto zagovornika minimalističnega videza? Če se spraševanje že samo po sebi zdi nesmiselno, zadostuje preprost pogled na videz velikih imen mode, da legitimizira njegovo pomembnost.

So modni oblikovalci ljubitelji uniform? Neizogibno pomislimo na Karla Lagerfelda, čigar totemski videz je zahteval sončna očala, usnjene palčnike, brezhibno srajco, pripeto kravato in oprijet suknjič. Uniforma, sprejeta v 90. letih, s prikimavanjem Andyju Warholu, ki ni slekel do svoje smrti leta 2019. Toda ob natančnejšem pregledu si je na koncu podobna velika večina kreativnih glav v modi.

Tom Ford

Tom Ford

Profimedia

Od ostre črne obleke Toma Forda do ležernega totalno črnega videza Riccarda Tiscija, prek pisanega metuljčka pokojnega Alberja Elbaza ali neošolske uniforme Thoma Browna, zdi se, da večina umetniških direktorjev velikih hiš vsak dan nosi isto uniformo. Michael Kors je izjavil, da življenje preživi v razmišljanju, kaj bi morali vsi nositi. »Zato je zadnja stvar, o kateri razmišljam, kaj naj zjutraj oblečem.«

Michael Kors

Michael Kors

Profimedia

Na ustvarjalni strani opažamo enak pojav, bodisi pri Carolini Herrera, ki prisega le na svoja rolkarska krila in ohlapne bele srajce, na želve in Stan Smitha Phoebe Philo, na nakit in XXL kose Donne Koran ali na ultra videz Miuccie Prada. Edina stvar, ki je skupna vsem tem krojačem mode je skoraj epidermalni naklon v korist monokromatske črne, občutek ubijalskega dodatka in oda minimalizmu, zaradi katerega skoraj pozabimo, da so vsi ti videzi popolnoma enaki. In to ni iluzija. 

Miuccia Prada

Miuccia Prada

Profimedia

BONUS VIDEO:  Jani Brajkovič iskreno o zlorabi športa in bulimiji.