Slana torta, znana tudi kot slana rolafa, izvira iz francoske kuhinje in je postala priljubljena po vsem svetu. Obstaja veliko različic receptov, vendar osnovna ideja ostaja enaka.
Ta slana jed je sestavljena iz tanko narezanega kruha ali toasta, nadeva po izbiri, kot so šunka, sir, majoneza, kisla smetana, zelenjava in drugi okusni dodatki. Rezultat je zvit sendvič, ki ga lahko postrežemo v obliki rolade ali torte.
Mi smo tokrat izbrali recept za torto. Slana torta je prilagodljiv recept, ki ga lahko prilagodite svojim željam in okusom, kar jo naredi privlačno možnost za različne okuse.
PREBERITE ŠE:
-
Eno piškotno testo za 3 različne okuse - priprava je preprosta, okus pa božanski (topijo se v ustih)
Za 12 kosov potrebujete:
- 20 rezin toasta
- 1/2 solatne kumare
- 1 avokado
- 200 g kremnega sira
- 100 g kozjega sira (ali skute) sol, mleti beli poper
- 1 žlico sesekljanega drobnjaka
- 1 žlico sesekljanega peteršilja
- 150 g rezin svinjske šunke pest češnjevih paradižnikov (rumenih in rdečih) 1 redkvico
- 1 spomladansko čebulo (zeleni del)
- liste bazilike za okras
- šopek drobnjaka za okras
- Za namaz 120 g kremnega sira
- 120 g kisle smetane
Priprava
1. Rezine toasta položite in razrežite tako, da bodo pokrivale tortni pekač s premerom približno 18 do 20 cm (potrebujete pet plasti torte).
2. Kumarico operite in jo narežite na majhne kolobarje. Avokado olupite in narežite na tanke rezine. Kremni sir zmešajte s kozjim sirom, začinite s soljo in poprom ter dodajte sesekljana zelišča. Nadev dobro premešajte in ga razdelite na štiri dele.
3. Prvo plast popečenega kruha namažite z enim delom sirove kreme, na vrh položite polovico kolobarjev kumare in rezine avokada. Pokrijte z drugo plastjo popečenega kruha, ponovno namažite s kremnim nadevom in na vrh položite polovico rezin šunke. Postopek še enkrat ponovite in na koncu pokrijte z zadnjo plastjo kruha.
4. Paradižnike operite in prerežite na pol. Redkvice očistite in jih narežite na tanke rezine. Čebulo operite in jo narežite na kolobarje. Baziliko in drobnjak splahnite in odcedite.
5. Celotno torto namažite s sirom, pomešanim s kislo smetano. Zgornji del okrasite s paradižniki, redkvicami, šalotko in baziliko. Stranice torte okrasite z drobnjakom, narezanim glede na višino torte. Pustite torto v hladilniku približno 60 minut.
Bonus video: Marko Pokorn in Mojca Fortin: "Če hočete dolgo živeti, poslušajte Mozarta!"
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj