Tako boste najbolje uporabili ostanke kruha, ki ga imate doma, nikar ga ne zavrzite!

16. 5. 2023
Deli
Tako boste najbolje uporabili ostanke kruha, ki ga imate doma, nikar ga ne zavrzite! (foto: Profimedia)
Profimedia

Verjetno ga ni gospodinjstva, kjer ne bi vsaj občasno prišlo do tega, da ostane nekaj starega, neporabljenega kruha. A tudi ostanke je mogoče uporabiti za nove, nadvse okusne jedi, le nekaj idej je treba imeti.

Stari kruh je prav tako živilo, ki ne sodi v smeti. Če imate malce domišljije in časa, je iz njega mogoče narediti jedi, ki nasitijo celo družino. Ponujamo vam nekaj receptov, ki vam bodo zagotovo prišli prav.

Okusna bruschetta

Gre za italijansko jed, ki pa jo lahko čisto prilagodite svojemu okusu. Kruh, ki vam je ostal, narežite na rezine in ga popecite na obeh straneh na ponvi. Ko je popečen, ga podrgnite s strokom česna in premažite z olivnim oljem. Na kruh naložite narezan paradižnik, svežo baziliko in ne pozabite na malce soli. Bruschetta bo odlična, če jo obložite z narezano mocarelo.

Preberite še: Neverjetno! To se zgodi, če zjutraj pijete kavo!

Seveda lahko tako popečen kruh obložite z raznimi nadevi, na primer s popečenim piščancem, rukolo in lističi parmezana.

Krušne drobtine

Te je res preprosto pripraviti. Ni potrebe, da bi jih kupovali v trgovini, če jih lahko iz ostanka kruha naredite sami. Postopek pa je nadvse preprost: star in suh kruh preprosto zmeljete in ga že lahko uprabite za paniranje. Če drobtin ne boste takoj uporabili, jih lahko shranite v zamrzovalniku. Preprosto jih samo spravite v vrečke in tako bodo držale več mesecev.

Seveda pa drobtine niso namenjene samo paniranju, lahko jih uporabite tudi kot posip za testenine. Skupaj z naribanim sirom jih lahko potresete po lazanji ali makaronih.

Krutoni

Namesto da bi jih kupovali v trgovini, jih preprosto naredite sami. Star kruh narežite ali natrgajte na kose, pokapajte ga z olivnim oljem. Koščke kruha dajte na pekač, obložen s peki papirjem in jih postavite v ogreto pečico za 10 do 15 minut. Ko postanejo zlato rjave barve, jih vzemite ven - in že so pripravljeni za uporabo.

Z njimi lahko "dopolnite" razne solate ali jih dodate namesto zlatih kroglic v kremne juhe. Vsekakor boste zadovoljni, saj boste hkrati tudi prihranili in koristno uporabili ostanke kruha, ki bi sicer končal v smeteh.

  • Vabimo vas, da si ogledate še spodnji podcast:

Alen Kobilica in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o starševstvu, o tem, kje 38-letni človek, ki je ravno oslepel, išče navdih in kako težko se je bilo soočiti z oslepitvijo. Oba sta triatlonca, zato je velik del pogovora tekel tudi o športu ter kako je z njim lažje premagovati ovire. Alen Kobilica pa je spregovoril tudi o tem, kje je dobil moč, da je ob padcih prebrodil krizo. Priznal je, da verjame, da bo nekoč spet videl.