Tako boste naredili najboljše čevapčiče, ki jih bodo vsi z veseljem zmazali (ja, sezona piknikov je na vrhuncu)

13. 6. 2023
Deli
Tako boste naredili najboljše čevapčiče, ki jih bodo vsi z veseljem zmazali (ja, sezona piknikov je na vrhuncu) (foto: Profimedia)
Profimedia

Približuje se konec šolskega leta in sproščen čas počitnic, ko na številnih vrtovih zadiši po mesu z žara.

V trgovinah je mogoče najti veliko že pripravljenega mesa za žar. Tudi v Sloveniji radi jemo čevapčiče in številni jih naravnost obožujejo in kljub temu, da bi jih lahko pripravljene kupili v trgovini, radi maso naredijo sami. To ni težko in končni rezultat je navdušujoč.

Preberite še: Slabo spite? Potem se ozrite po spalnici - znebite se stvari, ki jih nikoli ne bi smeli imeti v tem prostoru!

V naši redakciji smo malce staknili glave in se odločili, da povprašamo znance in prijatelje, kako jih kar najbolje pripraviti. Recept za neko srednjo količino čevapčičev je preprost, vse pa je - poleg mesa - odvisno tudi od drugih sestavin oziroma začimb, ki jih dodajamo v maso. Tukaj se okusi razlikujejo in so seveda dovoljena odstopanja (nečesa več, spet drugega manj) - in s tem ni čisto nič narobe. Če se mase za to okusno jed lotevate prvič, je tukaj osnovni recept:

Sestavine:

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 500 g mletega svinjskega mesa
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • malce česna v prahu
  • 2 žlički soli
  • 1 žličkamletega črnega popra
  • 1 žlička sladke paprike
  • 2 žlici navlaženih krušnih drobtin
  • ščepec sode bikarbone

Postopek priprave:

  • Vzemite večjo skledo in v njej zmešajte mleto meso. Nato dodajte sesekljano čebulo in druge začimbe.
  • V skledici zmešajte drobtine in jih poškropite z vodo, da se navlažijo. Dodajte jih k masi. Vse skupaj dobro premešajte, da se sestavine povežejo, in dodajte še ščepec sode bikarbone.
  • Najbolje je, da si maso pripravite en dan prej in jo čez noč pustite v hladilniku. Tako se bodo vsi okusi prepojili in končni rezultat bo odličen.
  • Pred peko oblikujte čevapčiče, dolge okrog 10 centimetrov. Pazite, da bodo vsi enakomerno debeli.
  • Lahko jih spečete v ponvi ali na žaru, kar vam je pač bolj priročno. Pazite, da so res dobro prepečeni, tako od zunaj kot znotraj. Najbolje bo, da jih pečete na srednjem ognju, da se ne bi zažgali. Končni rezultat bo okusna in odlična jed, ki se bo kar topila v ustih.

Zraven lahko postrežete razne priloge, tudi zelenjavo na žaru, solate, krompir, gorčico, ajvar ... Pa tudi okusen in doma pečen kruh. Dober tek!

Poglejte si še: Katarina Benček in Marko Pavlović sta eden izmed najbolj priljubljenih parov na očeh javnosti. Danes imata skupno že več kot 75 tisoč sledilcev, ki spremljajo njuno življenje. Preživljata se z ustvarjanjem vsebine za različna podjetja, najraje v potovalnem smislu - v tujini in doma. Pred kratkim smo ju spremljali v šovu Super par, kjer sta se Sloveniji pokazala v popolnoma drugačni luči. Več o Katarini in Marku, njunem odnosu, reševanju konfliktu, snemanju resničnostnega šova, delu potovalnega vplivneža in nekaj sočnih zanimivosti, izveste v novi epizodi podkasta Ob skodelici kave.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču