Zakaj je slan za zajtrk dober za vaše zdravje?

Zakaj je slan za zajtrk dober za vaše zdravje? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2023

Prepečenec, kosmiči, marmelada, rogljički, namaz … Za zajtrk mnogi izberejo bolj sladke izdelke. A mnogo bolje je, če je zajtrk slan … 

 Začetek dneva z dobrim mehkim briošem, prelitim s plastjo marmelade ali namaza, je tako slasten, še posebej zjutraj. Če k temu dodamo še pomarančni sok in skledo kosmičev, je jedilnik idealen. Na papirju je sladek zajtrk privlačen, v praksi pa se izkaže za pravo sladkorno bombo, kot pojasnjujejo mnogi nutricionisti.

Preberite še: Kaj se zgodi, če pred spanjem popijemo kozarec tople vode

Pauline Lecomte, dietetičarka in nutricionistka iz Lilla pravi: "Ko jemo sladko, naše telo nato proizvede preveč inzulina za uravnavanje ravni sladkorja. Posledično imamo željo po še in prosimo za novo dozo sladkorja, da jo potešimo. Če pa si privoščimo slan zajtrk, se na ta način želji po sladkorju." Privoščite si poln zajtrk Živila v sladkem zajtrku so pogosto predelana. Predvsem pa nam ne zagotovijo polnovrednega obroka, za razliko od slanega zajtrka.

Toda katera živila ga sestavljajo? "Zagotoviti morate beljakovine, maščobe in sladkor. Osnova so vedno škrobna živila (polnozrnat kruh iz domače pekarne, nesladkana in predelana žita, kot so ovseni kosmiči ipd.). Maščobo dobimo z maslom, oljem, avokadom, mandljevim pirejem, lešnikovim ali arašidovim maslom, seveda vedno brez sladkorja". Pri beljakovinah strokovnjakinja svetuje jajca, dimljen lososa, hums, sir, kar imate pač raje. Sadje ali navaden jogurt brez sladkorja sta idealna za vnos sladkorja pri zajtrku.

Morda vas zanima: Ženske, ki imajo čudovito sijoče lase, uporabljajo TO sestavino - ne boste verjeli, za kaj gre (ja, imate jo doma!)

 Če je zajtrk sladek, se nam zdi, kot da vedno jemo eno in isto hrano.  Naše brbončice se na koncu navadijo na iste teksture in okuse. Bolj ga presenetimo z izbiro slanega. Vzemite na primer jajca. Za vsak dan v tednu si lahko zamislimo drugačen recept: poširana jajca, umešana jajca, kuhana jajca ... En dan tako lahko pripravimo skandinavski zajtrk z lososovim toastom in svežim sirom, naslednji dan pa italijanski zajtrk s šunko, paradižniki, mocarelo. Lahko izberete libanonsko različico s sendviči s humusom in majhno surovo solato s peteršiljem. Slani zajtrki so priložnost, da v kuhinji pustite domišljiji prosto pot.     

Morda vas zanima tudi spodnji podcast z Indiro Ekić:

"Vedela sem, kaj me čaka, ko bom šla v Super par. To je resničnostni šov. Slovenci to najraje gledamo in najraje komentiramo. To je naš nacionalni šport. Pričakovala sem, da se bo ogromno ljudi obregnilo v mojo težo, ker so me vsi spremljali v The Biggest Loserju. Vedo, kakšno transformacijo sem naredila, opazno je tudi, da sem se zdaj zredila. Pričakovala sem, da bo kakšen napad na Matica, ker je osebni trener, kako se lahko partnerica osebnega trenerja zredi. Kako že pravijo? Kovačeva kobila je vedno bosa. Ali je zaradi tega on slab trener? Ni," je pojasnila.

Več o Indiri, sodelovanju v resničnostnih šovih, zaroki in poroki z njenim izbrancem Maticem Kolencem, soočanju z opazkami glede njenega videza in blagovni znamki, izveste z ogledom nove epizode Metropolitanovega podkasta Ob skodelici kave. Se poslušamo?