Zaradi nutelle najbogatejši Italijan

17. 12. 2023
Deli
Zaradi nutelle najbogatejši Italijan (foto: Profimedia)
Profimedia

Giovanni Ferrero je s skoraj 34 milijardami dolarjev najbogatejši Italijan. Je lastnik podjetja, znanega po sladkih izdelkih, kot so Nutella, Raffaella, Ferrero Rocher ... 

Giovanni (59)  je vodenje podjetja prevzel po bratovi smrti leta 2011. Ferrero je gradil na podjetju, ki so ga njegovi starši začeli v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Njegov oče Pietro je začel delati Nutello med drugo svetovno vojno, ko je bil kakav luksuz. Leta 1946 je majhno kavarno v Piemontu spremenil v tovarno sladkarij.  

Bilo je v majhnem  mestecu na severu Italije Alba, kjer sta odprla trgovino s testeninami in pecivom. Njun najstniški sin Michele je dobil slaščice le za večje praznike. Prav on naj bi dobil idejo, da bi začeli proizvajati čokoladne izdelke. Starša sta se tako lotila izziva, pridružil pa se jima je Pietrov brat Giovanni. Ta je poskrbel za prodajno mrežo in rodilo se je družinsko podjetje Ferrero.

Profimedia

Ker je bilo kakav težko dobiti, so v tovarni začeli eksperimentirati z lešniki, ki jih je bilo v izobilju. To je bil začetek Nutelle. Prvi lonček  je nastal aprila 1964 v Albi na severu Italije. Danes podjetje vsako leto proizvede 365 tisoč ton Nutelle v 11 tovarnah po vsem svetu.  

Profimedia

Ferrerov sin Giovanni je postal izvršni direktor, potem ko je njegov starejši brat Pietro, domnevni dedič, leta 2011 umrl zaradi srčnega infarkta. Leta 2013 je Giovanni zanikal obtožbe, da je Nestle dal poslovno ponudbo družinskemu podjetju, in dejal, da Ferrero ni naprodaj.  

PREBERITE ŠE:

A poznavalci trdijo, da ga vodenje podjetja zanima bistveno manj kot njegovega brata. Do pred nekaj leti pred smrtjo je Michelle Ferrero s helikopterjem vsak dan hodil v tovarno v Albi, da bi okušal in pomagal oblikovati nove izdelke. Skupina Ferrero, ki vključuje Ferrero Rocher, Mon Cheri in Kinder čokolado, zaposluje več kot 22 tisoč delavcev. Letni promet znaša več kot 8 milijard evrov, podjetje pa je prisotno v 53 državah.  

Profimedia

Pravi vzpon se je pravzaprav začel šele po smrti Pietra in Giovannija. Na njuno mesto je leta 1950 stopil nadobudni Michele. Kremni namaz je začel tržiti pod imenom supercrema in z nenehnimi izboljšavami se je sčasoma razvila v to, kar danes poznamo pod imenom nutella. Ime in logo se od začetkov nista spremenila. V Italiji naj bi letno izdelali kar 180.000 ton namaza na leto.  

Recept je še vedno družinska skrivnost. Res pa je, da se sestavine v državah, kjer jo proizvajajo, nekoliko razlikujejo. V italijanski nutelli je na primer manj sladkorja kot v francoski. Pod vodstvom Michelleja Ferrera se je podjetje razvilo v eno najmočnejših evropskih podjetij. Poleg nutelle so tu še mon chéri, kinder čokolada, pocket coffee, ferrero rocher, rafaello, duplo, kinder jajčka, tic tac in še bi lahko naštevali.     

BONUS VIDEO:  V podkastu Greenroom je Urška Pirš tokrat gostila novinarko in voditeljico informativne oddaje na POP TV Petro Kerčmar. V sproščenem pogovoru je gostiteljici odkrivala zakulisje televizijskega dogajanja in odprla tudi tisti del sebe, ki ga na malih ekranih ne vidimo.