To je zelenjava, ki v povprečju pomladi vaše možgane za 11 let

11. 3. 2025
Deli
To je zelenjava, ki v povprečju pomladi vaše možgane za 11 let (foto: profimedia)
profimedia

V nedavni študiji je bilo dokazano, da so imeli starejši ljudje, ki so vsaj enkrat na dan jedli listnato in zeleno zelenjavo, boljše rezultate na testih spomina kot ljudje, ki so redko ali nikoli uživali to hrano.

Po petih letih raziskav se je izkazalo, da samo zelena zelenjava možgane pomladi v povprečju za 11 let.

"Sliši se skoraj neverjetno, a uživanje teh živil izboljša kognitivne sposobnosti, vse zahvaljujoč hranilom, ki varujejo možgane," je povedala Martha Morris, avtorica raziskave.

Raziskovalci so ugotovili, da listnata zelenjava vsebuje številna hranila, ki pomagajo preprečevati staranje možganov, kot so vitamin E, betakaroten in vitamin K.

Poleg tega znanstveniki verjamejo, da ta ista hranila preprečujejo vnetja in možganske bolezni.

Študija je tudi poudarila, da ima uživanje listnate zelenjave tako dolgoročne kot takojšnje zdravstvene koristi, zato še ni prepozno, da začnete že danes jesti več teh živil.

Med listnato zelenjavo spadajo: artičoka, blitva, večerni jeglič, koromač, zelenjava, por, rabarbara, radič, solata, endivija in špinača. Med kapusnice pa spadajo: brokoli, cvetača, ohrovt, zelenjava, brstični ohrovt in zelje.

SDS z novimi plakati: tarči sta tudi Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič

10 stvari, ki jih vnesite v prehrano

Kot rezultat štiriinpolletne študije Nacionalnega inštituta za staranje, ki jo je vodila dr. Martha Clare Morris, prehranska epidemiologinja z univerze Rush, je sicer nastala tudi t.i. 'MIND diet' ali dieta za zdrave možgane.

Ta dieta priporoča, da v svojo prehrano vnesete naslednji 10 stvari:

  1. Zeleno listnato zelenjavo (vsaj 6 porcij na teden)
  2. Druga zelenjava (vsaj 1 na dan)
  3. Oreščki (5 porcij na teden)
  4. Jagode (2 ali več porcij na teden)
  5. Fižol (vsaj 3 porcije na teden)
  6. Polnozrnate žitarice (3 ali več porcij na dan)
  7. Ribe (vsaj 1 porcija na teden)
  8. Perutnina (2 porcije na teden)
  9. Olivno olje (uporabite tako pri kuhanju kot prelivih)
  10. Vino, zlasti rdeče (1 kozarec na dan)
Žganje kot naravno zdravilo? Tako o tem pravijo strokovnjaki