Ste vedeli? Ženska prijateljstva vam dejansko lahko podaljšajo življenje!

15. 6. 2024
Deli
Ste vedeli? Ženska prijateljstva vam dejansko lahko podaljšajo življenje! (foto: Foto: Derek Henthorn 2Nd)
Foto: Derek Henthorn 2Nd

Ste vedeli, da vam ženska prijateljstva lahko dejansko podaljšajo življenje? Včasih jemljemo prijateljice kot samoumevne ali pa jih celo zanemarjamo.

Vendar pa znanstvene raziskave kažejo, da si s tem delamo medvedjo uslugo. Obstajajo namreč dokazane koristi druženja z enako mislečimi ženskami – telesne, čustvene in mentalne koristi – zaradi katerih si je zares vredno vzeti čas zanje. Ženska prijateljstva so lahko prava varnostna mreža, ki nas ujame, ko potrebujemo pomoč ali podporo.

Raziskave dejansko kažejo, da povprečno žensko prijateljstvo traja 16 let, kar je kar šest let dlje kot povprečno romantično razmerje. Ko dopolnimo 55. rojstni dan, pa se povprečno prijateljstvo podaljša kar na 23 let!

Zakaj so moška in ženska prijateljstva drugačna?

Gotovo ste že slišali rek, da so moški z Marsa, ženske pa z Venere. To pomeni, da smo ženske po naravi precej drugačne od moških. Razmišljamo drugače, delujemo drugače, tudi težav ne rešujemo enako, bolj smo usmerjene k čustvom kot logiki.

Čeprav se moški in ženske medsebojno podpiramo, ženske preprosto cvetimo v globokih odnosih s svojimi prijateljicami. Takšna prijateljstva nam omogočajo deljenje težav, misli, čustev in dosežkov z ženskami, s katerimi smo stkale močne vezi.

Ženske smo druga drugi čustvena opora – delimo si nasvete, ponudimo ramo za jok, ohranjamo skrivnosti, poslušamo in dvigamo samozavest. Čas, preživet s prijateljicami, nam pomaga ohranjati čustveno ravnovesje (in zdrav razum!), zlasti v stresnih obdobjih.

Ob vsem tem ne preseneča, da so ženska prijateljstva blagodejna za naše duševno in telesno zdravje. Nekateri strokovnjaki celo priporočajo, da se s prijateljicami družimo vsaj dvakrat tedensko, saj bomo tako poželi vse koristi, ki jih prinaša njihovo prijateljstvo.

Prijateljice ponujajo iskrenost in povratne informacije

Eden od temeljev pravega prijateljstva je zaupanje. Svojim tesnim prijateljicam lahko zaupamo, da nam bodo vedno ponudile pravi nasvet in povedale resnico. Tudi takrat, ko te resnice ni najlažje slišati, je iskrena povratna informacija izjemno koristna za razjasnitev situacije in razumevanje širše slike.

Morda se sprašujete, ali je vaš partner pravi za vas, imate novo poslovno idejo ali preprosto ne veste, kaj obleči za naslednji zmenek – v teh primerih je dragoceno, če imate ob sebi prijateljico, s katero lahko predebatirate situacijo in dobite širši vpogled ter mnenje. Pogovor z dobro prijateljico vam dvigne samozavest in vam da občutek podpore.

Prijateljice pomagajo premagovati stres in izboljšujejo razpoloženje

Ko smo ženske pod stresom, se odzovemo drugače kot moški. Medtem ko se moški s težavami spopadajo tako, da gredo v 'boj ali beg', so nove študije pokazale, da se ženske na stres odzovemo tako, da 'razmišljamo in se pogovarjamo z drugimi'.

Raziskave so pokazale, da pogovor s prijateljicami znižuje raven kortizola (stresnega hormona) in povečuje serotonin, živčni prenašalec, ki pomaga v boju proti depresiji, zmanjšuje stres in ustvarja občutek blaginje.

Prijateljice lahko podaljšajo vašo pričakovano življenjsko dobo

Kdo bi si mislil, da je preživljanje časa s prijateljicami eden najboljših načinov za podaljšanje pričakovane življenjske dobe?

Veliko govorimo o prehrani, vadbi, spanju in pitju vode, vendar se zdi, da so tesna ženska prijateljstva lahko prav tako pomembna za vaše dobro počutje.

Po raziskavah z univerze v Kaliforniji v Los Angelesu se ženske pogosteje obrnemo na svoje prijateljice, ko doživljamo stres ali travmo, kar naj bi ščitilo naše zdravje in poskrbelo za daljšo življenjsko dobo.

Raziskave so celo pokazale, da imajo ženske več možnosti za ozdravitev raka na dojki, kadar imajo močne prijateljske vezi, v primerjavi s tistimi, ki se držijo bolj zase.

Prijateljice so zanesljive

Ženska prijateljstva vam dajejo varno okolje, kamor se lahko zatečete, ko morate izliti svoje občutke, jokati ali izpovedati svoje misli. Vaše prijateljice vas bodo poslušale, delile vaša čustva in razpravljale o vaših težavah. Pomagale vam bodo poiskati rešitev in vas spravile v boljšo voljo.

Ženske smo že po naravi empatične, kar pomeni, da lahko sočustvujemo z drugimi in se poistovetimo, ko druge ženske delijo nekaj pomembnega ali čustvenega. Ko delimo svoje stiske s tesnimi prijateljicami, se počutimo videne, slišane in razumljene. Pogosto že to samo po sebi pomaga, da se počutimo bolje in bolj razbremenjene.

Prijateljice vam omogočajo stik z vašo žensko energijo

V svetu, v katerem velikokrat dajemo prednost moškim lastnostim (produktivnost, uspeh, rast, moč in podobno), vam ženska prijateljstva pomagajo, da se spomnite tudi svojih ženskih vrlin.

Vir: Www.Sensa.Si // Fotografija: Profimedia

Preberite še: