90. tradicionalna Slanikova pojedina otvorila 40 dnevni post

20. 2. 2015
Deli

Na pepelnično sredo, prvi postni dan po krščanskem izročilu, se je v Grand hotelu Union odvila slavnostna, s številko 90 obeležena Slanikova pojedina.

Ob vrhunski in pestri kulinarični ponudbi, skušnjavi za vse ljubitelje ribjih jedi in sladkovodnih dobrot je zopet potekala čudovita razstava domiselnih in vrhunskih primerov kulinarične estetike, ki so jo pripravili kuharski mojstri s pomočjo pridnih rok prostovoljcev - dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani ter Mariboru.

Na osmem kulinaričnem tekmovanju, ki je potekalo istočasno, se je v šestih kategorijah za odličja potegovalo 42 tekmovalcev s pomočniki iz Slovenije, Hrvaške in Črne Gore. Nad njimi je bdela ekipa izkušenih strokovnjakov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije s predsednikom Tomažem Vozljem na čelu. V komisiji so ocenjevali po kriterijih, ki se dotikajo inovativnosti in predstavitve, sestavljenosti/uravnoteženosti hranil ter strokovnosti priprave in serviranja.

Največje število točk, ki je poleg zlatega odličja prineslo tudi denarno nagrado so prejeli: Urška Borovinšek in Matic Bevk (Srednja gostinska in turistična šola Radovljica), Grega Rozman in Alma Rekič (Sava Turizem d.d.), Klemen Drole (Hit Alpinea), Stojanka Tatalović Kuzmana (Udruga kuhara Istarske županije) in Uroš Lipičnik (ISS Catering).

Slavnostno torto v čast 90. obletnici tradicionalne Slanikove pojedine in kuharskim mojstrom so razrezali generalni direktor g. Tomo Čeh, vodja kuhinj GHU g. Janez Dolšak in starosta slovenske gastronomije Janez Perdan Johny, ki je je svojo kuharsko pot začel v hotelu Union leta 1946.

Slanikovo pojedino je letos obiskalo več kot 1500 gostov, ki so lahko izbirali med več kot 60imi jedmi, bili navzoči ob pripravi morskih jedi v živo, pokušali več kot 30 različnih vrst rib, degustirali vina, ki so izpopolnila okus kulinaričnih dobrot ter spoznali mnogo različic v pripravi rib, školjk in rakov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol