Znani so promovirali branje knjig, piar je pomemben, Tanja Skaza je ob knjigi tudi jokala

Znani so promovirali branje knjig, piar je pomemben, Tanja Skaza je ob knjigi tudi jokala (foto: Barbara Reya) Barbara Reya
8. 6. 2019

»Rad imam knjige, ki me prevzamejo, ki so zanimive in v katerih se avtorji ne ukvarjajo preveč s sabo. Za sprostitev zelo rad posežem po kriminalkah in poljudnoznanstvenih knjigah,« je na sinočnem dogodku Znani PRomovirajo branje, ki je potekal ob Noči knjigarn v Knjigarni in papirnici Konzorcij Ljubljana, povedal televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih.

Pomen, moč in vrednost pisane besede so na 'zabavi' ob slovenskem dnevu knjigarn, ki jo je povezovala voditeljica Ula Furlan, poleg Romiha izpostavili še repar Rok Trkaj – Terkaj, direktorica podjetja Skaza Tanja Skaza in piarovka in managerka Andreja Jernejčič. Ob dnevu slovenskih knjigarn jih je zanimal pomen piara za branje knjig. »Piar pomeni predstaviti ljudem zanimivo knjigo na zanimiv in poseben način. Podati koristnost za bralce, ne zase. Znati promovirati,« je povedala Andreja Jernejčič, avtorica skoraj vseh v celoti razprodanih knjig: »V vsaki knjigi najdem nekaj novega. Nek nov pogled, neko novo zanimivost. Največkrat berem poezijo, tako slovensko kot hrvaško. Navdušena sem tudi nad bibliografijami uspešnih ljudi. Na leto preberem od 40 do 60 knjig,« je še opisala Andreja Jernejčič, ki je tudi avtorica štirih knjig. Direktorica podjetja Skaza Tanja Skaza je strnila: »Rada berem knjige, ki so namenjene osebni rasti in knjige za management, ki mi dajo možnost, da lahko rastem. Vsak mesec preberem približno eno knjigo, torej na leto skupaj 12 knjig. Knjiga je orodje, da pridobimo znanje in gradimo na sebi.« Priljubljeni repar Trkaj rad bere poezije in antropološke knjige. »Berem tri ali štirikrat na teden,« je dejal Trkaj, ki je med drugim avtor knjige Kla kla klasika. Obenem je priznal, da doma nima niti ene svoje knjige, saj je vse razdal oz. jih podaril.

Vsi govorci, ki so se strinjali, da je knjiga vsestranski medij in nepogrešljiv sopotnik na vseh življenjskih področjih, so na dogodku tudi delili kratek odlomek iz njihove najljubše knjige. Andreja Jernejčič in Tanja Skaza sta priznali, da sta v preteklosti ob kakšni knjigi že potočili solze, Boštjan Romih pa je dejal, da ga je ob prebiranju neke knjige spreletel strah.

Gostje so tudi poudarili, da je branje pomembno za razvoj naroda in njegovega jezika, za nadgrajevanje znanja, mentalne kondicije, čustvene inteligence in empatije. Otroci so za to najboljši primer, saj je dokazano, da imajo tisti, ki berejo, boljši učni uspeh. Knjige imajo moč, da spremenijo življenje, saj so največje ideje v zgodovini človeštva našle svoje mesto prav na tiskanih straneh.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri