Mateja Svet zdaj povedala tisto, kar so mnogi že dolgo želeli slišati od nje

9. 1. 2024
Deli
Mateja Svet zdaj povedala tisto, kar so mnogi že dolgo želeli slišati od nje (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Nekdanja vrhunska alpska smučarka Mateja Svet se je na nedavni Zlati lisici spominjala svoje smučarske kariere in pri tem odkrila, da še danes ne ve, kako je to sploh zdržala.

Jubilejna 60. Zlata lisica je prvič združila slovenske smučarske šampionke. V Kranjsko Goro je prišla Mateja Svet, ki sicer redko obišče smučarska tekmovanja, z Andreo Massijem je bila v ciljni areni poligona v Podkorenu Tina Maze, prav tako je na lisico prišla tudi Nataša Bokal.  Mateja Svet ima veliko lepih spominov na Zlato lisico.

"Z Zlato lisico je povezanih kup lepih spominov, tudi zaradi teh treh zmag, dveh na podkorenskem smučišču, ena mi je uspela v Mariboru. Bilo je tudi nekaj odstopov in razočaranj, seveda ... A zame je to vedno tisto domače prizorišče, kjer sem bila deležna podpore, ki jo dajo navijači, vsi oboževalci, ki pridejo, včasih, v 80 letih, je bila ta res masovna," je dejala.

"Spominjam se, da sem bila pravzaprav otrok. Bila sem otrok, ko sem vstopila v svetovni pokal, med najboljše na svetu in začela tekmovati z njimi. Enako domače prizorišče, se sama sebi včasih čudim, kako sem lahko ta pritisk in vse kot najstnica sploh zdržala. Kako sem razmišljala ... Zavedala sem se ga, da ne bo pomote, ampak mogoče sem znala odmislit stvari, da sem se znala fokusirati samo na svojo nalogo," je za RTV Slovenijo povedala Mateja Svet.

Mediaspeed

"Morda sem bila v tem kolikor toliko uspešna, da sem potem kot najstnica, nezrela, en otrok ... "shendlala", ne govorim o tekmi, ker je bil v nekem pogledu to lažji del kot vse ostalo okoli. Ti odnosi, pritiski in vse okoli, tam pa se nisem nikoli znašla," je še dodala in se pri tem tudi dotaknila vseh tistih fizičnih kontaktov, ki so se pogosto dogajali v njeni karieri.

"Še danes vem, kdaj in kje je bilo, ko je bilo tega preveč. Ker se me je vleklo. Ko sem rekla dovolj, sem se obrnila in se morda zamerila polovici Slovenije, ker kako sem grozna, arogantna in si ne morem vzeti časa, ampak je bilo nemogoče biti na razpolago vedno," je bila iskrena Mateja Svet, ki se je kasneje povsem umaknila iz medijev in se dolgo ni nikjer pojavljala.

Še danes se poda na bele strmine. "Letos še nisem, upam, da bom kaj stopila na smučke, lani sem bila na snegu, ampak ni to nek presežek," se je pošalila. Po koncu sezone 1989/90 je Mateja Svet pri komaj 21 letih končala tekmovalno kariero. Petkratna nosilka medalj s SP, slalomska olimpijska podprvakinja iz Calgaryja (1988) je v svetovnem pokalu osvojila sedem zmag in 22 uvrstitev na zmagovalni oder. V sezoni 1987/88 je osvojila veleslalomski seštevek svetovnega pokala.

Preberite še:  Ana Praznik zdaj o svojem partnerju povedala pravo resnico in tole so vse podrobnosti

Na dan prihajajo strašljive podrobnosti o Severininem bivšem in mnogi so v šoku

Na glasbeni sceni odmeva še ena nenadna ločitev in mnogi ne morejo verjeti, da se ta znani pevec zdaj ločuje

Bonus video: V Aktivni pogovoru je v naši družbi Vida Macura Maglica, kondicijska osebna trenerka, ki se s športom profesionalno ukvarja že 28 let. V svoji karieri je Vida razvila inovativen ter izjemno učinkovit način vadbe, namenjen ženskam vseh starostnih skupin. Ravno zaradi te vadbe je Vida postala znana po vsem svetu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol