V newyorški restavraciji na Staten Islandu delajo babice iz vsega sveta

3. 2. 2024
Deli
V newyorški restavraciji na Staten Islandu delajo babice iz vsega sveta (foto: Vir: Instagram/Posnetek zaslona)
Vir: Instagram/Posnetek zaslona

Enoteca Maria na Staten Islandu v New Yorku zaposluje samo babice z vsega sveta. Ko so restavracijo prvič odprli, so bile v njem samo italijanske none. Sedaj so na seznamu babice iz Šrilanke, Azerbajdžana, Trinidada, Sirije, Japonske in drugod. 

"Nismo kuharji. Smo le babice, ki delimo svojo kulturo," je rekla Maral Tseylikman, ko je sedela v jedilnici v Enoteci Maria, kjer je delala sedem let. Restavracija Staten Island v New Yorku ima edinstven koncept: z idejo, da nihče ne skuha bolj krepkega obroka bolje kot babica, je restavracija dom menjajoče se zasedbe babic – ali nonnas –, ki kuhajo obroke, ki so jih kuhale njihove družine že generacije.

Babica Maria iz Avelina.

Babica Maria iz Avelina.

Vir: Instagram/Posnetek zaslona

"Pripravljam lazanjo. Delam mesne kroglice, zajca, pečem ribe," pravi Maria Gialanella. Novinarka za Today se je med obiskom restavracije pogovarjala s kuharji in babicami Tseylikman iz Azerbajdžana, Gialanello iz Italije in May "Dolly" Joseph iz Šrilanke. Vsaka od teh dam streže jedi iz svoje kuhinje že vsaj sedem let, Gialanella pa se ponaša z desetletnim stažem.

Tam so se pogovarjale o medsebojnih izkušnjah žensk, pripravljanju jedi, ki jih najbolje znajo, in strežbi srečnih gostov, češ da prijatelji in sreča pridejo s službo. "Srečanje ljudi iz različnih držav … toliko ljudi prihaja sem iz različnih držav. Slišijo za ta kraj in pridejo," je rekel Joseph.

Lastnik restavracije, Joe Scaravella, je začel s projektom deloma v čast lastne italijanske dediščine in svoje none, matere in sestre. "Velikokrat so to ženske, ki so ostale same, njihovi možje so umrli, otroci pa so se odselili," pravi Scaravella, ki je restavracijo odprl leta 2007 in jo je poimenoval po svoji mami Mariji.

Lastnik restavracije Joe Scaravella in babica Maria.

Lastnik restavracije Joe Scaravella in babica Maria.

Vir: Instagram/Posnetek zaslona

"Gnala me je žalost in nisem imel poslovnega načrta. Nisem imel izkušenj. Nikoli sploh nisem delal v restavraciji, nisem vedel, kaj delam. In tako se je nekako razpletlo," je dejal Scaravella. Kmalu po tem, ko je odprl svoja vrata, je odprl svojo kuhinjo za none sveta, najprej v kuhinjo trgovine povabil čisto italijanske babice, nato pa julija 2015 še babice z vsega sveta.

Babica Carmen iz Argentine.

Babica Carmen iz Argentine.

Vir: Instagram/Posnetek zaslona

Z desetletji izkušenj kuharji v Enoteci Maria pravijo, da so se kuhanja vsi učili že od malih nog od svojih staršev. Tega ne počnejo samo zase in za svoje družine, ampak za vse stranke, ki pridejo na vrata. "Vsi me poljubljajo. Želijo se fotografirati z menoj," je dejala Gialanella. "Vsi rečejo:" Oh, ljubim te, spet bom prišel. Rad bi te spet videl."

Vir: Instagram/Posnetek zaslona

Na srečo za tiste, ki imajo najljubšo babico – razen svoje, seveda – ima restavracija »Nonnas Calendar«, ki strankam pove, katera babica bo tisti dan kuhala. Kljub vsemu ljubezni, ki je te dame deležne v restavraciji, pravijo, da so svoje znanje in ljubezen do kuhanja pravzaprav prenesle na svoje družine.   

PREBERITE ŠE:

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču