Kako narediti najboljši bezgov sirup? Tukaj je najpreprostejši recept, rezultat pa vas bo navdušil!

29. 5. 2023
Deli
Kako narediti najboljši bezgov sirup? Tukaj je najpreprostejši recept, rezultat pa vas bo navdušil! (foto: Profimedia)
Profimedia

Bezgov sirup, ki ga lahko zmešamo z vodo, je odlična pijača za tople dneve in večere, še posebej s kocko ledu in z lističem mete. Enostavno ga je pripraviti in lahko ga naredite tudi vi, saj je recept nadvse preprost.

Zdaj je pravi čas za nabiranje bezgovih cvetov, ki lepo cvetejo. Iz njih lahko pripravite odličen bezgov sirup, ki ga je mogoče uporabiti za pripravo soka, z njim pa lahko tudi malce prelijete kakšen sadni sladoled. V vsakem primeru gre za sirup, čigar priprava je res poceni, saj ne zahteva dragih sestavin - le malce časa in dobre volje do ustvarjanja.

Preberite še: Zakaj bi morali takoj zjutraj spiti kozarec hladne vode

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • od 20-30 bezgovih cvetov
  • 1 liter vode
  • 1 kg sladkorja
  • 1 limona (iztisnjen sok)
  • citronska kislina

Postopek priprave sirupa:

  • najprej pripravite bezgove cvetove: odlomite jih s pecljev in jih preglejte, da odstranite morebitne nečistoče.
  • v velikem loncu zavrite vodo in dodajte sladkor ter citronsko kislino. Mešajte, da se sladkor povsem razpusti.
  • ko se tekočina malce pohladi, vanjo namočite bezgove cvetove in dodajte še na rezine narezano limono. Lonec pokrijte s krpo. Pustite, da se namakajo najmanj 24 ur, da se voda povsem navzame okusa.
  • nato precedite tekočino - najbolje, da to naredite skozi gazo - v drugo posodo. Tako boste odstranili cvetove.
  • pripravljen sirup vlijte v sterilizirane steklenice in jih dobro zaprite.

Morda vas zanima: Kaj se zgodi z našim telesom, če vsak dan spijemo kozarec limonade? Učinki so zelo blagodejni!

Bezgov sirup lahko uporabite tako, da ga razredčite z vodo in dodate ledene kocke za osvežujočo pijačo. Prav tako ga lahko uporabite za pripravo koktajlov, sladic ali ga dodate kot sladilo v čaj. Sirup hranite v hladnem in temnem prostoru, da ohranite njegovo svežino.

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.