To je najboljša ura za spanje, japonski strokovnjaki razkrili, koliko spanca v resnici potrebujemo

8. 6. 2024
Deli
To je najboljša ura za spanje, japonski strokovnjaki razkrili, koliko spanca v resnici potrebujemo (foto: Profimedia)
Profimedia

To so ure, med katerimi je najboljše zaspati ...

Marsikdo med nami pozna občutek, ko nas v najbolj zanimivem trenutku sanj iz sladkega spanca prebudi osovražena budilka. Nato potrebujemo kar nekaj časa, da pridemo k sebi in se zavemo, kje smo, potem pa se ves dan počutimo izčrpane in preobremenjene. Vendar pa obstaja način, kako to preprečiti.

Med spanjem se človek premika med različnimi fazami spanja. Dober spanec je sestavljen iz 5-6 takšnih zaključenih ciklov. Znanstveniki so izračunali trajanje vsakega izmed njih, kar jim je omogočilo prepoznati, v katerem obdobju bo telo v REM fazi spanja, zaradi česar se bo takrat najlažje prebudilo.

Človek v povprečju zaspi v 15 minutah, zato strokovnjaki svetujejo naslednje: če se morate zbuditi ob 6. uri zjutraj, je najbolje, da greste spat ob 20.45 ali 22.15. Če je vaša spalna rutina redna in prehrana zdrava, potem bi se morali po 7-urnem spancu zbuditi sami od sebe.

Najboljša ura za spanje

Najboljši čas za spanje in počitek je od 21.00 do 00.00. Pred polnočjo se 1 ura spanja šteje za 2 uri, kar sodobni znanstveniki potrjujejo. Polnoč je čas počitka za vso naravo, saj je sonce v najnižjem položaju. Sonce je odgovorno za zakone časa, zato sta dnevna rutina in prehrana tesno povezana s sončno aktivnostjo. V tem obdobju človeški živčni sistem počiva. 

Če želite to potrditi, lahko izvedete  naslednji poskus: Pojdite spat ob 21.00, nato pa se zbudite ob 1.00 ali 2.00. Počutili se boste, kot da ste se dobro naspali. Na vzhodu veliko ljudi živi po tem režimu.

Od 2.00 do 6.00 zjutraj je aktivna posebna energija, ki nam daje navdušenje in vedrino. Energijo, ki deluje v časovnem obdobju, v katerem se človek zbudi, bo posameznik čutiti čez cel dan. Zato strokovnjaki svetujejo, da se zbudite med 2. in 6. uro zjutraj, da boste ves dan pod vplivom vata energije – vedrine. Na vzhodu ta čas imenujejo čas svetnikov.

Japonski znanstveniki so opravili tudi raziskavo o času pred sončnim vzhodom in odkrili naslednje: V času pred zoro prodrejo v ozračje posebni sončni žarki in v telesu povzročijo poseben učinek. V tem obdobju telo deluje v dveh načinih – v nočnem in dnevnem – pasivnem in aktivnem načinu. In v tem trenutku se najlažje zgodi naravni prehod iz nočnega v dnevni način.

Če oseba v tem času spi, potem do tega preklopa ne pride. To pomeni, da kasneje ves dan dela v oslabljenem načinu in se bori z utrujenostjo. Od tod naj bi izvirala tudi stalna uporaba kave in čaja, ki veljata za blaga opojna sredstva. Čas od 2. do 6. ure je odličen tudi za čiščenje telesa, kar pomeni, da se bo telo bolj učinkovito naravno čistilo in osvobodilo toksinov, kar je še ena korist takšne rutine spanja.

Vir: sensa.story.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu