Spoznajte legendarni klub v New Yorku Studio 54 v katerem so redno žurirale svetovne zvezde

2. 12. 2023
Deli
Mick Jagger in Jerry Hall sta redno hodila v kultno diskoteko. (foto: Profimedia)
Profimedia

Studio 54 je bila ikonična diskoteka v New Yorku, ki je delovala v obdobju od aprila 1977 do februarja 1980. Diskoteka je postala sinonim za vrhunsko zabavo, razkošje in svobodo, zato je ohranila svoj ugled kot ena najbolj kultnih zabavišč v zgodovini.

Studio 54 sta ustanovila Steve Rubell in Ian Schrager. Nahajal se je na 254 West 54th Street v Manhattnu, od koder tudi njegovo ime. Klub je bil prej gledališče in se je preobrazil v prestižno diskoteko z edinstveno notranjostjo, ki jo je zasnoval arhitekt Scott Bromley. Studio 54 je bilo znan po svojem futurističnem dizajnu, bleščečih lučeh, ogromnih krožnih plesiščih in ekscentričnem dekorju.

Studio 54

Studio 54

Profimedia
Menopavza, starost, gube, beli lasje ... Ko zvezdnice govorijo o času, ki mineva na njihovih telesih

Diskoteka je hitro postala priljubljena destinacija za številne znane osebnosti in zvezdnike tistega časa. Med rednimi obiskovalci so bili igralci, glasbeniki, supermodeli, modni oblikovalci, umetniki in drugi slavni posamezniki. Nekateri od najbolj prepoznavnih obiskovalcev vključujejo Andyja Warhola, Micka Jaggerja, Liz Taylor, Grace Jones, Eltona Johna, Cher, Debbie Harry in mnoge druge.

John Travolta in Sylvester Stallone.

John Travolta in Sylvester Stallone.

Profimedia
Po tem, ko si je pomladil obraz, se je Tom Cruise odločil za drugačno pričesko - in barvo las

Studio 54 je dosegel kultni status zaradi svojega ekskluzivnega vzdušja, kjer so se srečevali ljudje z različnih področij, kar je dodatno poudarjalo njegov ugled. Diskoteka je postala simbol svobodne ljubezni, eksperimentiranja in zabave ter je odražala duh 70. let.

Notranjost diskoteke.

Notranjost diskoteke.

Profimedia

Njen pomen izvira tudi iz družbenega konteksta tistega obdobja. Studio 54 je zaživel v času, ko se je v ZDA končevala vietnamska vojna, mladi so zahtevali več svobode in izražanja, in družba je doživljala kulturne spremembe. Diskoteka je postala prostor, kjer so se ljudje osvobajali družbenih norm in uživali v hedonističnem življenjskem slogu.

Arnold Schwarzenegger in Maria Shriver.

Arnold Schwarzenegger in Maria Shriver.

Profimedia

Kljub svoji relativno kratki življenjski dobi je Studio 54 pustil trajen pečat v zgodovini zabave. Njegovo dediščino odražajo številne knjige, filme in dokumentarci, ki so posvečeni tej legendarni diskoteki, ki je bila in ostaja simbol živahne in progresivne kulture 70. let.   

Elizabeth Taylor je v Studiu 54 praznovala rojstni dan.

Elizabeth Taylor je v Studiu 54 praznovala rojstni dan.

Profimedia
Brooke Shields in Calvin Klein.

Brooke Shields in Calvin Klein.

Profimedia

BONUS VIDEO: Pogovor s televizijsko voditeljico Nino Osenar Kontrec