Plezalci na Mount Everest bodo morali s seboj imeti vrečke za iztrebke in jih prinesti nazaj v bazni tabor

12. 2. 2024
Deli
Plezalci na Mount Everest bodo morali s seboj imeti vrečke za iztrebke in jih prinesti nazaj v bazni tabor (foto: Profimedia)
Profimedia

Ljudje, ki se bodo povzpeli na Mount Everest, bodo morali zdaj pobrati lastne iztrebke in jih prinesti nazaj v bazni tabor, kjer se jih bodo lahko znebili, so sporočile oblasti. 

"Naše gore so začele smrdeti," je za BBC povedal Mingma Sherpa, predsednik podeželske občine Pasang Lhamu. Mestna občina, ki pokriva večji del regije Everest, je novo pravilo uvedla kot del širših ukrepov, ki se izvajajo. Zaradi izjemno ekstremnih temperatur se iztrebki, ki ostanejo na Everestu, ne razgradijo v celoti.

"Dobivamo pritožbe, da je na skalah vidno človeško blato in da nekateri plezalci zbolijo. To ni sprejemljivo in kvari našo podobo," dodaja gospod Mingma. Plezalcem, ki se bodo skušali povzpeti na Mount Everest, najvišji vrh sveta, in bližnjo goro Lhotse, bodo morali v baznem taboru kupiti tako imenovane vrečke za iztrebke, ki jih bodo "preverili po vrnitvi

Med plezalno sezono planinci večino časa preživijo v baznem taboru, kjer se privajajo na višino, kjer so kot stranišča postavljeni ločeni šotori, pod katerimi so sodi za zbiranje iztrebkov. Ko pa začnejo svoje potovanje, postanejo stvari težje. Večina plezalcev in spremljevalnega osebja se nagiba k kopanju lukenj, a višje ko se povzpnete na goro, je na nekaterih lokacijah manj snega, zato to ni mogoče.

Profimedia

Zelo malo ljudi prinese svoje iztrebke nazaj v biorazgradljivih vrečkah, ko se vzpenja na vrh Mount Everesta, kar lahko traja tedne. Smeti ostajajo velik problem na Everestu in drugih gorah v regiji, čeprav je vedno več čistilnih akcij, vključno z vsakoletno, ki jo vodi nepalska vojska. "Odpadki ostajajo velik problem, zlasti v višjih taboriščih, kamor ne morete doseči," pravi Chhiring Sherpa, glavni izvršni direktor nevladne organizacije Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC). 

Čeprav uradne številke ne obstajajo, njegova organizacija ocenjuje, da je med prvim taborom na dnu Everesta in četrtim taborom proti vrhu približno tri tone človeških iztrebkov. "Polovica tega naj bi bila v južnem stolpu, znanem tudi kot tabor štiri," pravi gospod Chhiring.

Stephan Keck, mednarodni gorski vodnik, ki organizira tudi odprave na Everest, je dejal, da je South Col pridobil sloves "odprtega stranišča". Na višini 7.906 metrov (25.938 čevljev) South Col služi kot baza, preden plezalci poskušajo doseči vrhova Everesta in Lhotseja. Tu je teren zelo razpihan.

Profimedia

"Ledu in snega skorajda ni, zato boste povsod naokoli videli človeško blato," pravi Keck. Po pooblastilu podeželske občine Pasang Lhamu SPCC zdaj nabavlja okoli 8000 vrečk za iztrebke iz ZDA za približno 400 tujih plezalcev in 800 podpornega osebja za prihajajočo plezalno sezono, ki se začne marca.

Te vrečke za iztrebke vsebujejo kemikalije in praške, ki strdijo človeške iztrebke in jih naredijo večinoma brez vonja. V povprečju naj bi plezalec proizvedel 250 gramov iztrebkov na dan. Običajno preživijo približno dva tedna v višjih taborih za poskus vzpona na vrh.

"Na podlagi tega jim nameravamo dati dve vrečki, od katerih bodo lahko vsako uporabili pet do šestkrat," pojasnjuje gospod Chhiring. "To je vsekakor pozitivna stvar in z veseljem bomo odigrali svojo vlogo, da bo to uspešno," pravi Dambar Parajuli, predsednik Združenja upravljavcev ekspedicij Nepala.

Povedal je, da je njegova organizacija predlagala, da bi to najprej uvedli kot pilotni projekt na Everestu in nato ponovili tudi na drugih gorah. Šerpa Mingma, prvi Nepalec, ki se je povzpel na vseh 14 gora nad 8000 metrov, je dejal, da je bila uporaba takšnih vrečk za ravnanje s človeškimi iztrebki preizkušena na drugih gorah.

"Planinci uporabljajo takšne torbe na gori Denali (najvišji vrh Severne Amerike) in tudi na Antarktiki, zato se zavzemamo za to," pravi gospod Mingma, ki je tudi svetovalec nepalske planinske zveze. Gospod Keck, mednarodni gorski vodnik, je ponovil isto sporočilo in dejal, da bo ideja pomagala očistiti goro.

 Nepalska osrednja vlada je v preteklosti objavila več planinskih pravil, vendar so bile kritike, da se mnoga izmed njih niso pravilno izvajala. Eden glavnih razlogov je odsotnost častnikov za zvezo na terenu. Vladni uradniki naj bi bili z ekspedicijskimi ekipami v baznih taborih, vendar so bili številni med njimi kritizirani, ker se niso pojavili.

"Država je vedno manjkala v baznih taborih, kar je vodilo do vseh vrst nepravilnosti, vključno z ljudmi, ki so se povzpeli na naše gore brez dovoljenj," pravi gospod Mingma, predsednik podeželske občine Pasang Lhamu. "Zdaj se bo vse spremenilo. Vodili bomo kontaktno pisarno in poskrbeli, da bodo naši novi ukrepi, vključno s prisilo plezalcev, da svoje iztrebke prinesejo nazaj, izvedeni."

PREBERITE ŠE:

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan