Ne boste verjeli, kateri del telesa je najbolj umazan in kako ga očistiti?

11. 2. 2024
Deli
Ne boste verjeli, kateri del telesa je najbolj umazan in kako ga očistiti? (foto: Profimedia)
Profimedia

Vprašanje, kateri del telesa je najbolj umazan, je odvisno od različnih dejavnikov, vključno z osebno higieno, okoljskimi pogoji in dejavnostmi posameznika. Splošno je znano, da so nekateri deli telesa, kot so pazduhe, dimelj, stopala in mednožje, bolj nagnjeni k nabiranju bakterij in vonjav zaradi povečanega potenja in manjše zračnosti. 

Vendar pa je pomembno poudariti, da redna higiena in nega lahko preprečita nabiranje umazanije in neprijetnih vonjav na katerem koli delu telesa. Je pa točka na telesu, na katero med prhanjem pogosto pozabimo. In to je popek. Malokdo se pravzaprav posveti čiščenju notranjosti popka, vsi ostali pa se zadovoljijo (če je vse v redu) s hitrim brisanjem z brisačo.

Toda zanemarjanje higiene popka je lahko zelo nevarno za zdravje. Dr. Sermed Mejer v nedavno objavljenem videu na svojem YouTube kanalu razkriva, kakšna so tveganja, če popja ne čistimo redno. "Trebušni popek je toplo, vlažno območje, kjer se lahko zbirajo umazanija, znoj in odmrle kožne celice, kar ustvarja okolje, ki je ugodno za rast bakterij. Zato je pomembno redno čiščenje," pojasnjuje dr. Meijer. Temeljito čiščenje notranjosti popka pomeni preprečitev pojava neprijetnih vonjav, predvsem pa odpravi nevarnost glivičnih ali bakterijskih okužb, ki lahko povzročijo draženje in bolečino.

Profimedia

A ne samo to: v redkih primerih se lahko naberejo ostanki umazanije – lasje, odmrla koža, znoj, sebum, dlake z naših oblačil, ostanki mila. V resnejših primerih lahko to povzroči okužbe, kot je omfalitis, vnetje popka, katerega simptomi so rdečina, oteklina, pekoč občutek, bolečina v predelu popka in gnojni izcedek.

Kako očistiti popek? Čiščenje popkov je praksa, ki bi jo morali otroci usvojiti in učiti že od malih nog. Pri tuširanju ali kopanju z majhno gobo, namočeno v vodo in milom, nežno zdrgnite po notranjosti popka, da odstranite dlake, odmrlo kožo in drugo umazanijo.     Po čiščenju je pomembno, da notranjost popka skrbno osušite, da voda ne zastaja in ustvarja glivice, kar lahko storite s koncem bombažne brisače. Če uporabljate kremo za telo, pazite, da je ne nanesete v popek. Vlaga v izdelku lahko spodbudi rast bakterij 

PREBERITE ŠE:

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan