Blitva malce drugače: to je jed, ki bo navdušila čisto vse, v sezoni si jo le privoščite!

10. 6. 2024
Deli
Sveža blitva (foto: Profimedia)
Profimedia

Lazanja z blitvo je okusna in zdrava različica klasične lazanje, ki združuje svežo zelenjavo in kremasto bešamel omako.

Ta recept je odlična izbira za vse, ki želijo uživati v bogatem okusu lazanje, a z bolj zdravim pridihom - z blitvo, ki jo je v poletni sezoni v izobilju. Če vam blitva ni prav všeč, jo lahko nadomestite s špinačo.

Lazanja

Lazanja

Profimedia

Sestavine

  • 500 g sveže blitve (ali špinače)
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 2 žlici oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • 250 g ricotta sira
  • 100 g naribanega parmezana

Za bešamel omako:

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 800 ml mleka
  • Sol in muškatni orešček po okusu

Za sestavljanje lazanje:

  • 250 g lazanjinih plošč (lahko sveže ali suhe)
  • 200 g naribane mocarele
  • 50 g naribanega parmezana za posipanje

Priprava

1. Priprava blitvinega polnila:

  • Blitvo operite, odstranite trde peclje in liste narežite na trakove.
  • V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postane mehka in zlato rjava, približno 5-7 minut.
  • Dodajte sesekljan česen in pražite še 1-2 minuti, da zadiši.
  • Dodajte narezano blitvo in pražite, dokler se ne zmehča in vsa tekočina izhlapi, približno 5-10 minut. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  • Pustite, da se blitva nekoliko ohladi, nato pa jo zmešajte z ricotto in naribanim parmezanom.

2. Priprava bešamel omake:

  • V srednje veliki kozici raztopite maslo na srednji temperaturi. Dodajte moko in nenehno mešajte, dokler ne nastane gladka zmes, približno 2 minuti.
  • Počasi dodajajte mleko, medtem ko nenehno mešate, da preprečite nastanek grudic. Kuhajte in mešajte, dokler omaka ne zgosti in postane gladka, približno 5-7 minut.
  • Začinite s soljo in naribanim muškatnim oreščkom po okusu.

3. Sestavljanje lazanje:

  • Pečico segrejte na 180°C (350°F).
  • V pekač (približno 20x30 cm) nanesite tanko plast bešamel omake.
  • Položite plast lazanjinih plošč čez omako.
  • Nanesite polovico blitvinega polnila čez plošče, nato prelijte z bešamel omako.
  • Položite drugo plast lazanjinih plošč, nato preostanek blitvinega polnila in še eno plast bešamel omake.
  • Zaključite s tretjo plastjo lazanjinih plošč, prelijte s preostalo bešamel omako in posujte z naribano mocarelo ter parmezanom.

4. Pečenje:

  • Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pecite v segreti pečici 30 minut.
  • Odstranite folijo in pecite še 15-20 minut, dokler lazanja ne postane zlato rjava in mehurčasta.
  • Preden postrežete, pustite, da se lazanja nekoliko ohladi, da se okusi prepojijo in lazanja lažje nareže.

Lazanja z blitvo je čudovita in hranljiva jed, ki združuje bogate okuse in svežino zelenjave. S tem receptom boste lahko pripravili okusno in uravnoteženo jed, ki bo navdušila vaše družinske člane in prijatelje. Dober tek!

Preberite še:

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik