Sezona ribeza je tu: Posladkajte se z odlično, osvežujočo ribezovo pito

10. 6. 2024
Deli
Ribezov kolač (foto: Profimedia)
Profimedia

Ribezova pita je osvežujoča sladica, ki združuje sladko in kislo, kar je idealno za poletne dni.

Tukaj je preprost in okusen recept za ribezovo pito, ki bo navdušil vse ljubitelje sadnih sladic (in lahko jo kombinirate tudi s sladoledom, sladko smetano ... po želji in okusu).

Sestavine

Za testo:

  • 300 g gladke moke
  • 200 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 1 žlica hladne vode (po potrebi)
  • Ščepec soli

Za nadev:

  • 500 g svežega ali zamrznjenega rdečega ribeza
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • Naribana lupinica 1 limone

Za premaz:

  • 1 jajce, rahlo stepeno
  • 1 žlica sladkorja

Priprava

1. Priprava testa:V veliki skle di zmešajte moko, sladkor v prahu in ščepec soli. Dodajte hladno maslo in ga s prsti ali s kuhinjskim robotom vtrite v moko, dokler zmes ne postane podobna drobtinam. Dodajte jajce in zmešajte, dokler se testo ne začne združevati. Po potrebi dodajte žlico hladne vode.Testo oblikujte v kepo, ga zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.

2. Priprava nadeva: V srednje veliki skledi zmešajte ribez, sladkor, koruzni škrob, vaniljev ekstrakt in naribano limonino lupinico. Previdno premešajte, da se ribez enakomerno prekrije s sladkorjem in koruznim škrobom.

3. Sestavljanje pite: Pečico segrejte na 180°C. Ohlajeno testo razdelite na dve polovici. Eno polovico razvaljajte na rahlo pomokani površini v krog, dovolj velik, da pokrije dno in stranice pekača za pite (premer približno 23 cm). Testo previdno prenesite v pekač in ga pritisnite ob dno in stranice. Odrežite odvečno testo ob robovih.

Nadev z ribezom enakomerno razporedite po testu v pekaču. Drugo polovico testa razvaljajte in narežite na trakove širine približno 1 cm.Trakove razporedite po nadevu v mrežastem vzorcu. Robove testa premažite s stepenim jajcem. Mrežo iz trakov prav tako premažite z jajcem in posujte s sladkorjem.Pito pecite v segreti pečici 40-45 minut, dokler testo ne postane zlato rjavo in nadev mehurčkast. Pred rezanjem pustite, da se pita nekoliko ohladi, da se nadev strdi. Dober tek!

Preberite še:

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču